UVODE OŠTRIJE KAZNE: Engleska zabranjuje okupljanja više od šest ljudi

J. Ž. S.

09. 09. 2020. u 09:05

OKUPLjANjA više od šest ljudi biće zabranjena u Engleskoj od ponedeljka, 14. septembra.

Foto: AP

Odluka će se odnositi na okupljanja i na otvorenom i u zatvorenom prostoru, a imaće neke izuzetke, pa se neće primenjivati u školama, na radnim mestima i na venčanjima koja će biti organizovana prema svim pravilima, na sahranama i na organizovanim treninzima.
Za nepoštivanje odluke biće uvedene i kazne, i to od 100 funti do 3.200 funti.

Opširnije o novom pravilu objaviće vlada tokom dana, a očekuje se i obraćanje premijera Borisa Džonsona.

- Moramo da reagujemo sada i da zaustavimo širenje virusa. Pojačavamo i pojednostavljujemo pravila socijalnog kontakta kako bi ih svi razumeli i kako bi policija mogla lakše da ih kontroliše - rekao je nedavno Džonson.

Velika Britanija je zabeležila 2.948 novih slučajeva zaraze u jednom danu, što je rekordan dnevni rast, pokazuju podaci koje je vlada objavila u ponedeljak, i to je drugi najveći dnevni porast do sada.

Tokom celog avgusta broj dnevnih slučajeva rastao je za oko 1.000, ali poslednjih dana još više. Britanski kapaciteti za testiranje takođe su povećani nakon vrhunca prvog talasa epidemije.

Britanija beleži više od 65.000 slučajeva smrti povezanih s koronavirusom, pokazuju zvanični podaci, a epidemija je u toj zemlji trajala duže i bila raširenija na više mesta nego što je to zabeleženo u drugim jako pogođenim evropskim zemljama poput Italije i Španije.

Pogledajte više