PALESTINA UBLAŽILA KRITIKU: Sporazuma Izraela i UAE biće predmet debate sastanka Arapske lige

Tanjug

08. 09. 2020. u 23:07

PALESTINSKI lideri ublažili su svoju kritiku sporazuma o normalizaciji odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata pre sutrašnjeg sastanka Arapske lige u Kairu, na kojem će ovaj sporazum biti predmet debate.

FOTO: Depositphotos

Nacrt rezolucije koji je predstavio palestinski diplomata, a koji je dat na uvid Rojtersu, ne sadrži poziv na osudu ili postupanje protiv UAE zbog posredovanja Sjedinjenih Država u postizanju dogovora.

U nacrtu se navodi da "trilateralna najava ne menja osnovnu arapsku viziju utemeljenu na činjenici da je rešenje dve države o granicama iz 1967. jedini način da se postigne mir na Bliskom istoku".

Predsednik Palestine Mahmud Abas je danas izdao instrukcije kojim zabranjuje bilo kakve uvredljive izjave ili akcije protiv arapskih lidera, uključujući i lidere UAE, prenosi Rojters.

Stav koji je Palestina sada zauzela znantno je drugačiji nego ranije, kada je Abas, po njegovoj najavi, sporazum ocenio kao izdaju Palestinaca i palestinskog pitanja.

Najavljen 13. avgusta, sporazum o normalizaciji odnosa između Izraela i UAE je prvi takav sporazum koji je postignut između Izraela i neke arapske zemlje nakon više od 20 godina, utemeljen uglavnom na zajedničkim strepnjama od Irana.

Pogledajte više