PENTAGON RATUJE ZBOG INDUSTRIJE ORUŽJA: Trampove optužbe na račun američkog ministarstva odbrane - podigla se bura u Vašingtonu! (VIDEO)

D.D.S.

08. 09. 2020. u 13:16

IZJAVA predsednika SAD Donalda Trampa da zvaničnici ministarstva odbrane pokreću ratove da bi porizvođači oružja bili "srećni" šokirala je njegove liberalne kritičare i "jastrebove" spoljne politike, izazvavši buru u Vašingtonu.

Foto: Tanjug/AP

No, Tramp naglašava da njega vole vojnici, ali ne i čelnici Pentagona, jer "oni ne žele ništa drugo nego da ratuju, pa da sve one divne kompanije koje prave bombe, izrađuju avione i sve ostalo, budu srećne".

Tramp je na konferenciji za novinare u Beloj kući ponovo negirao da je navodno rekao da su američki vojnici koji su živote izgubili na bojnom polju "gubitnici".

- Ne kažem da je vojska zaljubljena u mene. Vojnici jesu - tvrdio je Tamp.

Tanjug

Reakcija šefa Bele kuće usledila je posle teksta u "Atlantiku" koji je 3. septembra tvrdio da predsednik SAD govori s omalovažavanjem o palim američkim borcima.

- Ko bi rekao tako nešto? Samo životinja bi to mogla - rekao je Tramp, zapretivši da će ministar odbrane Mark Esper biti otpušten.

Tramp je, inače, ranije uvek govorio o spremnosti da "obnovi" američke oružane snage uz galantna izdvajanja za vojni budžet koji je već veći od 11 najvećih svetskih vojnih budžeta zajedno.

Pogledajte više