MOGUĆA "ŽRTVA" TROVANJA NAVALJNOG: Nemačka kancelarka Angela Merkel ne isključuje posledice po gasovod "Severni tok 2",

I. Stanojević 08. 09. 2020. u 15:50

Nemačka kancelarka Angela Merkel ne isključuje posledice po gasovod "Severni tok 2",

Foto AP

NEMAČKA kancelarka Angela Merkel ne isključuje posledice po gasovod "Severni tok 2", kapitalni rusko-nemački projekat vredan deset milijardi evra, ako Moskva ne pruži očekivane odgovore o trovanju ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

Portparol vlade u Berlinu Štefen Zajbert izjavio je juče da kancelarka smatra da bi bilo pogrešno izuzeti "Severni tok 2" od mogućih sankcija prema Rusiji već na početku.
Nedeljna najava šefa nemačke diplomatije Hajka Masa da bi Berlin mogao sasvim da odustane od gasovoda "Severni tok 2" iako je 90 odsto radova već završeno, podiglo je nemačku političku scenu na noge. Jedni pozdravljaju ovakva razmišljanja, drugi upozoravaju vladu na opasnost od autogola. Javili su se i oni koji su, još 2010. godine, kad je udaren kamen temeljac za gasovod, tvrdili da Nemačka radi protiv sebe. Stranke Levica i desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) odlučno su protiv zaleđivanja gradnje "Severnog toka 2". Tino Hrupala, portparol AFD, "ne vidi Rusiju kao problematičnog partnera" i apeluje da se odluke ne donose ishitreno.

Ni Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) nije naklonjena zahtevima za hitno, potpuno ili privremeno zaustavljanje izgradnje. U vladajućoj Hrišćansko-demokratskoj uniji (CDU) bore se dve struje. Premijer Severne Rajne - Vestfalije Armin Lašet i njegov bavarski kolega Markus Zoder nerado gledaju na obustavu radova: "S naše tačke gledišta, jedno nema nikakve veze s drugim".

Do sada je nemačka vlada izbegavala da poveže slučaj "Navaljni" sa gasovodom, koji se nemalo puta tretirao kao kontroverzan. Merkelova se uspešno opirala tom povezivanju, ističući da ga ne smatra primerenim. A onda je specijalna laboratorija Bundesvera utvrdila "van svake sumnje da je Navaljni otrovan nervnim agensom iz grupe novičok".

Foto AP

Angela Merkel

Matijas Varnig (65), izvršni direktor operativne kompanije koja vodi izgradnju "Severnog toka 2", sa sedištem u švajcarskoj poreskoj oazi Cug, svim silama želi da spreči sankcije.
- Uvereni smo da je najbrže moguće puštanje u rad cevovoda, u interesu energetske bezbednosti u Evropi, evropskih potrošača, ekonomske konkurentnosti EU i obaveza zaštite klime - kaže Varnig.

MOĆNIK

IZVRŠNI direktor Matijas Varnig igra važnu ulogu u nemačko-ruskim ekonomskim odnosima. Bivši Štazijev špijun, sada je najmoćniji nemački menadžer u Moskvi, što duguje ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. Šef Kremlja nije, naime, zaboravio da je pod tajnim imenom Ekonom, 1994. godine, Varning, pomogao da se tadašnja Putinova supruga Ljudmila, posle teške saobraćajke, prebaci u Nemačku na operaciju.

Pogledajte više