PONOVO BIRAJU KAZNU ZA RUSIJU: Zapad sa saveznicima stvara front prema Moskvi zbog "slučaja Navaljni"

Branko Vlahović, dopisnik "Novosti" iz Moskve

05. 09. 2020. u 06:22

VEĆ naviknuti na razna zapadna kažnjavanja, ruski politički vrh ne komentariše "repertoar sankcija" koje najavljuju iz raznih prestonica širom sveta, a sve zbog trovanja opozicionara Alekseja Navaljnog.

Foto Tanjug-AP

I dok predstavnici vojnih nemačkih struktura smatraju da Rusiju treba "žestoko kazniti" zbog upotrebe bojnog otrova novičok kojim je kako tvrde iz Berlina, otrovan Navaljni, među političarima postoje velike razlike.

Nemačka kancelarka Angela Merkel se ne slaže sa predlogom Vašingtona da se Rusija kazni tako što će se zaustaviti gradnja poslednje deonice "Severnog toka 2". Merkelova je protiv jer bi se na taj način kaznila i Nemačka zato što od tog gasovoda ima koristi njena privreda. Ali nije ni mali broj nemačkih političara koji su za zaustavljanje gradnje "Severnog toka 2", a u tome su najaktivniji "Savez-90-zeleni". Deo "zelenih" veruje da Berlin ne može da sarađuje sa Moskvom dok "strukture Kremlja ubijaju opozicionara".

Predsednik Minhenske konferencije za bezbednost Volfgang Išinger je protiv krajnosti, pa poziva za umeren stav o sankcijama prema Moskvi, jer "pravljenje zida" prema Rusiji ničemu dobrom ne vodi.

- Ako su nemački specijalisti zaista otkrili da je bloger i opozicionar Aleksej Navaljni otrovan Rusija se nada da će joj saopštiti o kakvoj se hemijskoj supstanci radi - izjavio je Putinov portparol Dmitrij Peskov. - To bi pomoglo specijalistima Ministarstva unutrašnjih poslova da krenu pravim putem u istrazi.

EVROPSKA UNIJA DA SAČEKA

EVROPSKA unija ne bi trebalo da zbog "slučaja Navaljni" uvodi sankcije Rusiji ukoliko nema dokaza da su u taj slučaj umešane ruske vlasti, izjavio je juče austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg. "Sankcije ne mogu biti uvedene proizvoljno i bez dokaza, već moramo da znamo ko je odgovoran", rekao je Šalenberg.

Policija u Novosibirsku i Tomsku, gde je boravio Aleksej Navaljni sa svojom ekipom saradnika, obišla je sva mesta gde je on boravio, ali nikakvog traga otrova ili narkotika nije pronašla. I dosadašnja istraživanja ruskih lekara nisu otkrila nikakav trag bilo kojeg otrova u krvi i mokraći Alekseja Navaljnog.

Juče se oglasio još jedan ruski ekspert za bojne otrove, Igor Nikulin koji takođe tvrdi da Navaljni nije otrovan novičokom. Naime, on kaže da novičok deluje već posle nekoliko minuta i da se to desilo u avionu u kojem je Navaljnom pozlilo, svi putnici bi završili u bolnici. A da je otrovan na aerodromu, ne bi stigao ni da dođe do aviona.

Nikulin ističe i da bi lekari u Omsku sigurno otkrili novičok ili neko drugo hemijsko sredstvo koje je na spisku Organizacije za zabranu hemijskog oružja. Ovaj stručnjak pominje mogućnost da je Navaljni otrovan nekim preparatom za lečenje nervnih bolesti, ali da je to mogao da učini samo neko ko je bio u njegovom okruženju. Spomenuti ekspert Igor Nikulin ističe da je Navaljnog mogao otrovati samo neko ko je bio u njegovom okruženju.

 
NATO: MOSKVA DA SARAĐUJE

ČLANICE NATO složile su se juče da Rusija mora u potpunosti da sarađuje u nepristrasnoj istrazi koju će voditi Organizacija za zabranu hemijskog oružja u vezi s navodnim trovanjem lidera ruske opozicije Alekseja Navaljnog, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg. On je dodao da se članice NATO slažu da Rusija mora da odgovori na ozbiljna pitanja.

Pogledajte više