MIGRANTI PRAVE HAOS PO ITALIJI: Provociraju, napadaju policiju, izazivaju požare...

Milica Ostojić - Dopisnik iz Rima

26. 08. 2020. u 15:40

U ITALIJU je od januara do danas stiglo 17.504 identifikovanih migranata, poređenja radi u istom periodu 2019. godine taj broj je iznosio 4.826 i u grafikonu nacionalnosti se veoma mnogo izmenilo, najveći broj je onih iz zemlje gde nema rata niti političkih progona, Tunisa, njih 7.220.

Foto: EPA

Na skali nelegalnih migranata na drugom mestu su oni iz Bangladeša, 2.675, sa Obale Slonovače 911, slede Alžir, Sudan, Pakistan, Maroko, Somalija, Egipat, Gvineja i iz brojnih drugih zemalja, a među iskrcanim na italijanske obale ove godine gotovo je 2.000 maloletnika bez pratnje.

Sve više je, suviše mnogo, smeštajnih mesta gde se beleži pokušaj bežanja, provociranje nereda, sukobi sa snagama javnog reda, paljenje materijala i izazivanje požara. Bez premca najpogođenija je Sicilija, gde je prenatrpanost migranata smeštenih u očajnim uslovimna i sa ogromnim brojem pozitivnih dovela do potpisivanja guvernere Sicilije Nela Muzumećija naredbe da traži pražnjenje svih privremenih smeštajnih centara. To je bio razlog sukoba sa Vladom koja ostaje potpuno nema na njegove zahtve, sa upozorenjem da to nije u njegovoj nadležnosti.

Italija se nalazi, po rečima Muzumećija, "naspram poraza dobre politike", Vlada neće da vodi dijalog, nema nikoga da se oglasi i traži rešenje, "iz Rima stiže samo tišina i arogantnost" u očaju izjavljuje guverner, koji želi da izbegne put ka magistraturi ali nema drugog rešenja. Podvlačeći ravnodušnost i kažnjavanje najvećeg ostrva u Italiji, Sicilje, nema ni mogućnosti da se ostvari pravo na zdravlje i da se zaustavi širenje virusa, jer je po podacima jedna trećina migranata pozitivna i najčeše su smešteni zajedno sa onima koji nemaju simptome korona virusa.

Na Lampedizi su, kada su čuli iako pozitivni, da stiže brod za karantin "Aurelija" počeli da beže, njih je 1.200 u centru za smeštaj i jutros je počelo prebacivanje 250 migranata među kojima je 58 pozitivnih i koji treba da se smeste u izolaciju na brodu, jedna grupa je uspela da pobegne, kasnije su im ušli u trag karabinijeri i vratili u centar.

U blizini Rima u Roka di Papa jutros je došlo do pubune u centru za smeštaj migranata koji se nalaze u karantinu, među njima su i pozitivni na korona virus, urlajući "hoćemo napolje", policijske snage su intervenisale da vrate situaciju u normalu, ako se tako uopšte može nazvati globalna situacija u migrantskoj krizi u Italiji.

Sa jedne strane nemoć ili nehaj državnih institucija za rešavanje krize, sa prostorima za smeštaj veoma oskudnim i ispod bilo kakvih higijenskih i sanitarnih uslova, sa druge bahatost migranata i pokušaj da se dočepaju prostora izvan smeštajnih centara, kao u Rimu gde možete videti prolazeći ulicom male šatore ili vreće za spavanje duž zidova antičkog grada, u zelenilu koje to više nije, pretrpanom otpadom sa higijenskim uslovima zastrašujućim, ali ih niko ne pomera i tu živi pedesetak onih koji nemaju ni dokumenta pa se ne mogu identifikovati niti ih iko smešta u neki centar.

Neko kao grupa u barci stigne sa rancem, lepo obučeni sa kučencetom u naručju kao da su krenuli u turizam iz Tunisa, a neko kao Sam takođe iz Tunisa, iskrcao se na siciljansku obalu sa grupom sunardnika, u mestu Marsala, još 20 jula, niko ih nije ni kontrolisao, možda ne bi ni uočio da Sam nije postavio jedan sramni video na društvenim mrežama kada je stigao za desetak dana do stanice u Đenovi, mestu poznatom po rasturanju droge, ma kakav karantin, nasmejan sa selfijem i potpisom "tako se širi Kovid 19". 

Pljušte kritike, tako sve na obraz virusa, bez kontrole onih koji prolaze pored Italijana koji poštuju pravila antikovida i jedne Vlade koja je sve više i sve žešće optužena da ne ume da vodi vanredno stanje imigracije.

Pogledajte više