NOVI POGLAVAR BELORUSKE CRKVE: Moskovska patrijaršija ojačala pozicije u Belorusiji izabravši za egzarha mitropolita Venjamina (51)

SINOD ruske pravoslavne crkve i menovao je novog egzarha patrijaršije za Belorusiju.

MP.RU

 Na mesto minskog mitropolita Pavla (Ponomarenka) izabran je episkop Venjamin (Tupeko) kome je 51 godina, a do sada je bio na čelu Borisovske i Maringorske eparhije. On je prvih egzarh na čelu pravoslavaca u Belorusiji koji je u toj zemlji rodjen u Brestskoj oblasti.

Smena mitropolita Pavla izazvala je brojne komentare ne samo u Belorusiji nego i Rusiji.Mogla se čuti tvrdnja da je predsednik Belorusije Lukašenko insistirao da se smeni mitropolit Pavle jer je dozvolio da se jedan broj sveštenika solidariše sa demonstrantima.Osim toga mitropolit Pavle je uvidevši TV snimke žestokih sukoba policije i demonstranata u Minsku tražio od vlasti da prestanu brutalni obračuni.Kasnije je on posećivao povredjene u bolnici.

Nije tajna da je jedan broj sveštenika podržavao demonstrante . Episkop iz Vitebska Artemije je izjavio da treba završiti sa " neoboljševizmom u liku Lukašenka" .Crkva se ogradila od tog mitropolita objašnjavajući da je to njegov lični stav.

Neosporno je da jedan broj članova Koordinacionog saveta beloruske opozicije želi da se stvori autokefalna beloruska pravoslavna crkva .Lukašenko se pre par dana tome suprostavio.On smatra da se mora sačuvati medjukonfesionalni mir.Pojedini vodje opozicionera pokušali su da opovrgnu tvrdnje Lukašenka, ali zaista u programu raznih reformi Svetlane Tihanovske medju ostalim je i predlog Alekseja Janukeviča koji se zalaže za stvaranje autokefalne beloruske crkve.

U Moskovskoj patrijaršiji tvrde da je mitropolit Pavle tražio sam da ga premeste iz Minska pa je prebačen na jug Rusije u Kubansku mitropoliu gde je nedavno umro od kovida-19 tamošnji vladika Isidor. Odlazeći mitropolit Pavle ima iza sebe veliko iskustvo, radio je u Rjazanju, Beču, SAD,Kanadi i Jerusalimu a zatim Pskovu.

-Mitropolit Pavle (Ponomarenko) koji ima 67 godina vrlo je iskusan pa je zato i postavljen na čelu velike i značane eparhije na Kubanju na jugu Rusije, objasnio je predstavnik sinoda RPC P.Lagoda. Inače mitropolit Pavle je bi ona čelu beloruske pravoslavne crkve od 2013 godine.

Na poslednjem zasedanju Sinod ruske pravoslavne crkve je izrazio zabrinutost zbog situacije u Belorusiji kao i zbog pogibije ljudi.Sinod je pozvao vlasti da istraži svaki slučaj primene nasilja kako policije tako i demonstranata i kazni krivce..

Rešenje sinoda da se postavi novi egzarh pozdravile su vlasti Belorusije ali i deo opozicije.Dobro je poznato da je novi egzarh mitropolit Venjamin otvoreni protivnik deljenja crkve smatrajući da Belorusiji nije potrebna nikakva autokefalija i da treba biti u sklopu Ruske pravoslavne crkve. I mitropolit Pavle je bio protivnik osamostavljivanja beloruske crkve ali će reč mitropolita Venjamina imati veću težinu jer je on po nacionalnosti Belorus.Njega neće moći da zovu "došljak iz Rusije". Dosadašnji mitropolit Pavle je rodjen u Karagandi u Kazahstanu.

Zbog sve agresivnijih nacionalista bitno je u ovom trenutku što je

Venjamin je po nacionalnost Belorus .On je završio Minsku duhovnu akademiju , bio je na čelo Borisovske eparhije i pristalica je jedinstva ruskog i beloruskog naroda.

Moskovski ekspert za religiju Roman Lunkin prognozira da se pravoslavna crkva u Belorusiji neće mešati u sadašnji spor vlasti i opozicije.Lunkin tvrdi da je Lukašenko često znao da kaže mitropolitu Pavlu da on nije gradjanin Belorusije.On nije odgovarao ni Lukašenku a pogotovo ne onima koji su otvoreno bili za autokefalnu crkvu Belorusije.Ali Lukašenko nije imao blistave odnose ni sa katolicima zbog raznih pritisaka Poljaka, a protestanti su negodovali što im nije dozvoljavao da izgrade bogomolje.Da bi se razumelo ponašanje Lukašenka treba se znati da je on sebe nazivao " pravoslavnim ateistom".Poštovao je tradiciju ali pravi vernik nikada nije bio.

Pogledajte više