TIHANOVSKA SPREMA NACIONALNU KATASTROFU: Koliko bi Belorusiju koštao raskid saveza sa Rusijom?

Novosti online 19. 08. 2020. u 16:32

BELORUSIJA bi izgubila 25 procenata bruto domaćeg proizvoda ako bi izašla iz saveza sa Rusijom, izjavio je u intervjuu državnoj novinskoj agenciji Belta pomoćnik predsednika Belorusije Valerij Beljski.

Foto: EPA

- Pretpostavimo da se u državi realizuju obećanja koja je dala Svetlana Tihanovska. Na primer: „Smatram, da Belorusiji nije potrebna Savezna Država“. Moguć zaključak bi bio gubitak pozicije na ruskom tržištu i momentalni prelazak na cene nafte i gasa koje važe za inostranstvo. Kooperacija sa Rusijom čini više od 50 procenata bruto domaće proizvodnje, skoro polovina te cifre bi bila otpisana sa našeg računa - rekao je Beljski.

Većina beloruskih privatnih kompanija će nastaviti da radi na novim tržištima, saopštio je pomoćnik predsednika države Valerij Beljski.

- Štrajk kao formu političkog protesta su izabrali radnici državnih kompanija, kojima, prema odluci predsednika, pruža pomoć. Većina privatnih kompanija nastavlja rad, držeći se novih tržišta, koja su izgubila konkurente u periodu virusa korona - izjavio je on.

Više od 150 policajaca je bilo ranjeno tokom protesta posle predsedničkih izbora u Belorusiji, saopštio je Beljski.

Protesti su okupili najaktivniji deo društva, ali nema potrebe da se procenjuje njihov broj.

- Mnogi sada govore: „Pogledajte, na mitinzima za promene je većina ljudi“. Kada su bili mirni protesti i niko im se nije suprotstavio prema procenama demonstranata bilo ih je oko 200.000 ljudi, što je tri procenta. Prema informacijama zvaničnika na protestima je bilo 40.000 demonstranata - navodi Beljski.

(Sputnjik)

Pogledajte više