ON JE TRAMPOV DŽOKER: Ušao u trku za mesto u Beloj kući

D. SAVIĆ

18. 08. 2020. u 23:55

USRED nacionalne konvencije Demokratske partije, poznati tamnoputi američki reper Kanje Vest (43) objavio je da se kandiduje za predsednika SAD.

Foto EPA

Nepredvidiv koliko i, njemu blizak, republikanski predsednik Donald Tramp, koji se bori za ostanak u Beloj kući, Vest je odluku doneo prekasno da bi se našao na listićima u svim državama SAD, ali na vreme za neke od njih, odlučujuće za izbor 46. predsednika Amerike.

Bitka za Belu kuću vodiće se između demokratskog kandidata Džozefa Bajdena i Trampa. Ali, popularni reper mogao bi da "odvuče" deo afroameričkih glasova u ključnim državama, Viskonsinu i Ohaju, gde se kandidovao, i time smanji udeo birača na koje računaju demokrate. Na pitanje magazina "Forbs" da li će smanjiti Bajdenove izborne šanse, Vest je odgovorio:

- To ne poričem - rekao je Vest, čiji je adut i supruga, popularna rijaliti zvezde Kim Kardašijan, koja je uspešno kod Trampa lobirala da oslobodi neke zatvorenike, kao i podrška poznatog biznismena Ilona Maska.

Podsmevanje

Četvorodnevnu nacionalnu konvenciju demokrate su, umesto uživo u Milvokiju, u Viskonsinu, zbog epidemije kovida 19, počeli virtuelno od kuća. "Kada čujete snimljeni govor, to kao da nije suviše interesantno, zar ne", podsmehnuo se Tramp. Uz bivšu prvu damu SAD Mišel Obama, i ugledne demokrate, podršku Bajdenu daje i nekoliko republikanaca. Bajden nominaciju prihvata sutra u matičnoj državi Delaver.

Poreklom iz čikaške porodice srednje klase, Vest je kapitalista koji, slično Trampu, veruje da materijalni uspeh potvrđuje njegovu vrednost. Kao i Tramp, koji je dugo flertovao s kandidaturom za predsednika, i Vest je pre pet godina na ceremoniji dodele MTV nagrada najavio kandidaturu na predsedničkim izborima 2020. godine i da razmišlja da, za potrebe kampanje, promeni ime u Hrišćanski genije milijarder Kanje Vest.

Pre dve godine on se pojavio u Beloj kući sa Trampom noseći kapu s natpisom: "Učinimo Ameriku velikom opet". Zagrlivši predsednika, rekao je: "Volim ovog čoveka".

"Šahisti svetske klase"

- RUSKI predsednik Vladimir Putin, predsednik Kine Si Đinping, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i lider Severne Koreje Kim Džong Un su "šahisti svetske klase" - izjavio je Tramp. Tramp je ocenio da ako Bajden postane predsednik, neće moći da se nosi sa svetskim liderima jer "nije u najboljim godinama". Bajden će, u slučaju da bude izabran, biti najstariji predsednik u istoriji SAD sa 78 godina.

U Teksasu, Severnoj Karolini, Floridi i Mičigenu rokovi za kandidaturu su prošli, ali američki mediji tvrde da su ljudi iz Trampove kampanje pomogli Vestu oko "papirologije" u najmanje pet država u kojima je uspeo da se kandiduje. No, demokrate mu otežavaju posao, dovodeći u pitanje njegovu kandidaturu u Viskonsinu, tvrdeći da je s predajom potpisa kasnio - jedan minut! Prema istraživanjima, Vest uživa podršku oko dva odsto birača, što nije mnogo, ali bi u tesnoj trci u ključnim državama, među kojima je i Viskonsin, mogao da bude odlučujući jezičak na vagi.

Pogledajte više