U DOLINI SMRTI: Oboren temperaturni rekord, izmereno više od 54 stepena celzijusa

Novosti online 17. 08. 2020. u 19:19

U NACIONALNOM parku Dolina smrti u Kaliforniji izmerena je temperatura koja se može smatrati najvišom ikada izmerenom na planeti. Ona je iznosila 54,4 stepena Celzijusovih.

Foto: Depozitfotos

Taj potencijalni rekord trenutno proverava američki Nacionalni meteorološki servis.

BBC piše da je Ameriku zahvatio toplotni talas koji je pre svega pogodio zapadnu obalu, a visoke temperature nastaviće da haraju SAD i tokom ove nedelje.

Temperatura od 54,4 stepena izmerena je u nedelju u Farnes Kriku u Dolini smrti. Pre ovoga, rekordna temperatura izmerena je takođe u ovom nacionalnom prtku 2013. godine i iznosila je 54 stepena.

Iako se događalo da su u nekim mestima na planeti izmerene i više temperature, mnogi stručnjaci smatraju da je bilo greški. Na primer, istoričar Kristofer Bart tvrdi da je temperatura od 55 stepeni, izmerena u Tunisu 1931. godine, kao i druge temperature izmerene u Africi tih godina, nije kredibilna.

BBC navodi da se trenutni toplotni talas u SAD kreće od Arizone na jugozapadu do države Vašington na severozapadu. Očekuje se da će danas i sutra dostići vrhunac, pre nego što na kraju nedelje temperature opadnu. Ipak, vrućine će biti narednih deset dana.

(Telegraf.rs)

Pogledajte više