LUKAŠENKO UZDRMAN, ALI JE PITANJE HOĆE PASTI: Srećko Đukić, bivši ambasador Srbije u Minsku

V. M.

13. 08. 2020. u 00:19

SVE što se trenutno dešava u Belorusiji u vezi sa predsedničkim izborima i protestima protiv Aleksandra Lukašenka, moglo se očekivati. Otkako je 1994. godine pobedio na poslednjim demokratskim izborima, svaka njegova pobeda praćena je manjim ili većim demonstracijama.

Srećko Đukić

Ovako za "Novosti", o situaciji na ulicama Minska i drugih beloruskih gradova, govori Srećko Đukić, nekadašnji ambasador Srbije u Belorusiji, od 2004. do 2011. godine.

On kaže da su protesti očekivani, jer se izbori u toj zemlji ne organizuju u skladu sa demokratskim standardima, opozicija nema pristup medijima, a Lukašenko je tretira kao petu kolonu.

- U intervjuu koji je dao pred izbore Lukašenko je kazao da je spreman da brani svoju pobedu na ulici. Rekao je i da ne može da zamisli situaciju u kojoj on nije predsednik države.

Zbog svega toga, objašnjava Đukić, pitanje nije bilo da li će biti protesta, već kakve će biti njihove razmere:

- Izgleda da su protesti prevazišli Lukašenkova očekivanja, jer su zahvatili celu zemlju. Demonstranti su promenili i taktiku u odnosu na ranije demonstracije, kada su pokušavali da zauzmu glavni trg u Minsku i naprave neku vrstu "majdana". Sada se okupljaju u različitim delovima grada, u manjim grupama i tako nastoje da razvuku snage represije i umanje njihovu efikasnost.

Đukić kaže da su ove demonstacije uzdrmale Lukašenka, ali da se ne može govoriti o tome da li će i u kojoj meri ubrzati njegov odlazak sa vlasti. Podseća i da je Lukašenko najavio ustavne promene, ali da nije govorio o tome u kom pravcu će se one kretati.

Pogledajte više