LUKAŠENKU TELEFONIRAO „STARIJI BRAT“ IZ KREMLJA: U duhu međusobnog razumevanja da oslobodi uhapšene Ruse

B. VLAHOVIĆ, dopisnik “Novosti” iz Moskve

07. 08. 2020. u 18:00

RUSKI predsednik Putin, koga je beloruski predsednik pre par dana nazvao „starijim bratom“ telefonirao je Aleksandru Lukašenku uoči nedeljnih izbora.

Foto: RIA.ru

Razgovaralo se o aktuelnim odnosima dve zemlje, a Putin je insistirao da se problem hapšenja 33 građanina Rusije u Minsku rešiti u „duhu međusobnog razumevanja. On je rekao Lukašenku da je Rusija zainteresovana za stabilnu situaciju u Belorusiji.

Pojednostavljeno rečeno Putin je od Lukašenka tražio da pusti ruske građane koji su bili uhapšeni 29 jula u jednom sanatorijumu nedaleko od Minska, pod optužbom da su došli da učestvuju u neredima koje organizuje opozicija.

Lukašenko je u četvrtak izjavio da bi o sudbini uhapšenih odluka trebala da se donese posle susreta tri državna tužioca - beloruskog, ruskog i ukrajinskog, a u duhu domaćeg zakona i međunarodnog prava. Tada je vrdio da je spreman da preda Ukrajini uhapšene koji su ratovali u Donbasu, ako im Kijev predoči dokaze da su učestvovali u krvoprolićima.

Inače, Lukašenko tvrdi da ima informacije ko je iz Rusije davao komande uhapšenim ljudima iz ruske vojne privatne kompanije „Vagner“.

Da su pokvareni odnosi između Moskve i Minska, vidi se iz izjava koje je minulih dana davao Lukašenko. On je u intervjuu koji je dao ukrajinskom novinaru kazao da su bratski odnosi između Belorusije i Rusije pretvoreni u partnerske.

U tom intervjuu Beloruski predsednik je sa uvažavanjem govorio o Vladimiru Putinu, ali se žalio na bivšeg premijera Dmitrija Medvedeva. Lukašenko je izjavio da Moskva sada guši Belorusiju.

Neosporno je da je na pogoršanje rusko beloruskih odnosa uticao Lukašenkov sukob sa „Gaspromom“. U Minsku ne žele da plaćaju gas i naftu skuplje nego što je njena cena u Evropi. Osim toga „Gasprom“ insistira da Minsk vrati dugovanje. Na to Lukašenko odgovara da Belorusija nije ništa dužna.

Pošto je Lukašenko već izjavio da Belorusija odustaje od daljeg procesa integracije sa Rusijom, u predstojećem periodu bi moglo da dođe do pucanja ekonomskih veza, a takođe i do uspostavljanja drugačijih carinskih odnosa i kontrole granice.Od kvarenja odnosa imaće štete obe zemlje, a ako to potraje duže Lukašenko će imati sve više domaćih problema jer mu je Rusija važna za plasman proizvoda.

Foto: RIA.ru

Aleksandar Lukašenko

Da je okrenut list u odnosima Moskve prema Lukašenku dokaz je i to da su u petak otkazali dolazak u Belorusiju na predizborne koncerte svi poznati ruski estradni pevači. Popularni moskovski pevač Leonid Agutin je poručio da je ne želi da se meša u sadašnju situaciju u Belorusiji gde je nespokojno. Najpravilnije je da se oni sami međusobno razaberu i da mi stranci budemo po strani kazao je Leonid Agutin.

Pogledajte više