KAO ATOMSKA BOMBA: Ambasador Srbije Emir Elfić kaže da u u Bejrutu nije bilo povređenih naših državljana

Tanjug 05. 08. 2020. u 22:51

U strahovitoj eksploziji u bejrutskoj luci nema povređenih državljana Srbije, izjavio je za Tanjug ambasador Srbije u Libanu Emir Elfić i dodao da je šteta u Bejrutu ogromna, a centralni deo grada, u kojem se i nalazi luka - demoliran.

Ambasador Emir Elfić

U Libanu ne boravi veliki broj naših građana, pa je ambasada stupila u kontakt sa svima posle eksplozije.

- Nije veliki broj državljana Srbije, u ambasadi imamo oko 50 registrovanih osoba. Odmah nakon eksplozije, kontaktirali smo sa svim našim građanima koji su evidentirani i, prema informacijama kojima raspolažemo, nema povređenih državljana Srbije - rekao je Elfić.

On je dodao da poslednji podaci ministarstva zdravlja u Libanu kažu da je poginulo 78 osoba, dok je oko 4.000 povređenih, ali te brojke nisu konačne, jer je akcija spasavanja još u toku.

O situaciji u glavnom gradu Libana, naš ambasador kaže:

- Nikad ništa slično nisam video, bukvalno je izgledalo kao da je eksplodirala nuklearna bomba - kaže Elfić. - Usled eksplozije ogromna pečurka se nadvila nad samim gradom. Luka Bejrut je potpuno sravnjena sa zemljom, a kako se nalazi u samom srcu grada, centralni deo i kvartovi koji se nalaze iznad same luke su demolirani i šteta je ogromna, neprocenjiva.

Podsetio je da su premijer Libana i drugi zvaničnici rekli da će odgovorni za eksploziju biti suočeni sa najrigoroznijim kaznama.

Kako kaže, u pojedinim tamošnjim medijima prenose se nezvanične informacije prema kojima su, navodno, varena južna vrata skladišta u kojem su bili zapaljivi materijali i da je to, navodno, uzrok eklsplozije.

- Ali, još zvaničnih podataka iz istrage nema - podvlači Elfić.

Pogledajte više