RASTE CRNI BILANS: Najmanje 73 mrtva i više od 3.700 povređenih u eksplozijama u Bejrutu

Beta 05. 08. 2020. u 00:13

NAJMANjE 73 osobe su poginule i više od 3.700 je povređeno večeras u dvema jakim eksplozijama u luci u centru Bejruta, saopštile su vlasti Libana.

Foto: EPA

Bolnice u gradu su popunjene, a povređene i dalje dovoze, prenosi Frans pres.

Eksplozija je sravnila sa zemljom veći deo luke i oštetila brojne zgrade u glavnom gradu Libana. Nad gradom se nadvio veliki oblak dima, navodi Asošiejted pres.

U ruševinama ima zatrpanih ljudi, a desetinama povređenih pomoć se ukazuje na licu mesta.

Nekoliko sati posle eksplozije, kola hitne pomoći i dalje odvoze povređene s mesta nesreće, dok vojni helikopteri pomažu u gašenju požara koji bukte u luci.

Eksplozija je ozbiljan udarac Libanu, pogođenom pandemijom korona virusa i najtežom ekonomskom krizom u više decenija.

Usled epidemije, bolnice u Bejrutu večeras su brzo popunjene. Zalihe krvi su preko potrebne, kao i generatori jer je usled eksplozije nestala struja, navodi AP.

U eksploziji je oštećeno i nekoliko bejrutskih bolnica. Bolnica Roum je pozvala građane da joj dostave generatore kako bi imala struju dok evakuiše pacijente zbog teškog oštećenja zgrade.

Foto: EPA

Još nije poznat uzrok eksplozije koja je izazvala požare, prevrnula automobile i izbila prozore i vrata na mnogim zgradama.

Zalihe krvi su preko potrebne

Šef libanske javne bezbednosti Abas Ibrahim rekao je da je eksploziju u delu luke gde su skladišta možda izazvao veoma eksplozivan materijal, zaplenjen s broda pre izvesnog vremena i uskladišten u luci.

Lokalni TV kanal LBC naveo je da je taj material natrijum-nitrat koji se koristi za proizvodnju veštačkog đubriva, staklenog i keramičkog emajla, konzervanasa hrane, kao i pirotehnike i dimnih bombi i čvrstog raketnog goriva.

Svedoci su opisali da su videli čudan oblak narandžaste boje iznad mesta eksplozije. Narandžasti oblaci otrovnog azot dioksida često prate eksploziju nitrata, prenosi AP.

Eksplozija se čula i osetila kao potres čak i na Kipru, ostrvu u Sredozemnom moru udaljenom od Bejruta više od 200 kilometara.

Foto: JutjubPrintskrin/RT

Guverner Bejruta Marvan Abud rekao je da je eksplozija "apsolutno bez presedana u istoriji Libana" i da je grad potpuno uništen.

- Ono što smo videli, izgledalo je kao Hirošima i Nagasaki - dodao je Abud.

List Harec je javio da je Izrael ponudio humanitarnu i medicinsku pomoć Libanu preko međunarodnih organizacija.

Pogledajte više