MOSKVA UVEK SAVEZNIK: Lukašenko žali što je Rusija promenila "bratski odnos"

BEZ obzira na to što je Moskva promenila "bratske odnose" sa Minskom i svela ih na "partnerske", Rusija će uvek biti blizak saveznik Belorusiji, ma ko bio na vlasti kod nas i u Rusiji.

AP Photo

Naši saveznički odnosi su neprolazan faktor, rekao je Aleksandar Lukašenko juče, obraćajući se, uoči predsedničkih izbora 9. avgusta, naciji, iz Dvorca Republike u Minsku.
Lukašenko je istakao da je njegova zemlja na postsovjetskom prostoru "jedina spokojna karika u Evroaziji jer Belorusija živi svojom pameću".
- Rusija se boji da nas ne izgubi, a i Zapad pokazuje veliki interes, ali naš odgovor je poznat: mi smo za saradnju, a Rusija će uvek biti naš blizak saveznik - rekao je Lukašenko.
Pomenuo je i nedavno hapšenje 32 pripadnika ruske vojne privatne kompanije "Vagner" nedaleko od Minska. Poručio je onima koji su ih poslali da prestanu da lažu.
- Prvo su govorili da su u tranzitu i da je preko Instanbula trebalo da odu u Sudan, a sada tvrde da su ih poslali u Venecuelu - kazao je beloruski lider. - A zapravo su ih uputili sa zadatkom u Belorusiju.
Govoreći o predstojećim izborima, Lukašenko je nazvao suparnike "siroticama koje ne znaju šta rade, a rade šta su im gazde napisale da rade".

AP Photo

Učesnici Fotografije kandidata za predsedničke izbore


Lukašenko je uveren da su u Belorusiji dobro napravili što nisu uvodili karantin zbog korone, fabrike su radile, nije bilo rasta nezaposlenosti.
- Dok svet gladuje, u Belorusiji je neviđeni rod pšenice - kazao je Lukašenko, i dodao da treba da se prestane sa verovanjem kako će "pošteni izbori da daju mističnu slobodu biznisu". - Pravi biznismeni razvijaju se od nule, a ne od privatizacije državne imovine.
Pohvalio se da u Belorusiji nisu razmazili svoje činovnike ni platama ni privilegijama, što je bila jasna aluzija na stanje u Rusiji kada su u pitanju rukovodioci državnih kompanija koji imaju ogromne plate i bonuse.
Govoreći o negativnim faktorima, Lukašenko je rekao da je zbog svađa sa "Gaspromom" budžet Belorusije izgubio milijardu i po rubalja. Na drugoj strani je hvalio Kinu koja je raširila ekonomsku saradnju sa Belorusijom, a u vreme epidemije korone rukovodstvo u Pekingu je poslalo medicinske uređaje.

idemo u propast
- Naša planeta postepeno, ali sigurno, klizi u propast. Čini se da je dovoljno zapaliti običnu šibicu i planeta će eksplodirati - rekao je Lukašenko. - Svet postaje sve nestabilniji i nepredvidljiviji, a neslaganja između država i saveza nakupljena tokom poslednjih decenija prelaze u kritičnu fazu sukoba.
USTAV
Lukašenko je predložio da se u narednih pet godina promeni ustav, uz napomenu da "to treba učiniti na referendumu, a ne na mitinzima po trgovima".

Pogledajte više