NEĆE U KARANTIN: Građani Velike Britaije, Francuske i Nemačke otkazuju odmor

Tanjug

03. 08. 2020. u 20:23

NAJMANjE polovina nemačkih, britanskih i francuskih turista pre bi otkazalo putovanje nego otišlo u samoizolaciju po povratku u zemlju, testiralo se na odredištu ili nosilo masku na otvorenom, pokazuje danas objavljeno istraživanje.

Foto AP

Prema istraživanju koje je sprovela kompanija za ispitivanje javnog mnjenja YouGov u razdoblju od 13. do 23. jula, dve trećine Nemaca koji uobičajeno putuju izvan zemlje za vreme godišnjih odmora, otkazalo bi putovanje ako je potrebno predati rezultate testa na Kovid-19 po dolasku na odredište.

Nemačka je ove nedelje uvela obavezno testiranje na korona virus za putnike iz 130 zemalja.

Takođe, prema istraživanju, polovina ispitanih Francuza koji inače letuju izvan zemlje, reklo je da bi pre otkazalo putovanje, nego se testiralo na korona virus.

Kako navodi SEEbiz, isti broj njih bi otkazao putovanje ako je potrebno na odmoru nositi masku na otvorenom.

Francuska je uvela testiranje po dolasku u zemlju za putnike iz 12 zemalja prošle subote.

Više od dve trećine ispitanika iz drugih zemalja - Danske, Švedske, Nemacke i Velike Britanije - navodi da ne bi tolerisali obavezno nošenje maski na otvorenom.

Istraživanje je pokazalo da bi obaveza nošenja maske u zatvorenom prostoru odvratila dve trećine Danaca i Šveđana od putovanja, kao i polovinu Nemaca i /oko 40 odsto Britanaca.

Nošenje maski na otvorenom uvedeno je u Španiji u julu, a portugalsko ostrvo Madeira je tu meru uvelo tokom vikenda. S druge strane, u Švedskoj nije obavezno nošenje maski.

Prema istraživanju, obaveza samoizolacije po povratku u zemlju još je nepopularnija, pa je više od 80 odsto Danaca, Šveđana i Nemaca reklo da bi otkazalo putovanje u tom slučaju.

Takođe, 70 odsto Britanaca, koji moraju u dvonedeljni karantin po povratku iz više zemalja, uključujuci Španiju i Portugaliju, otkazalo bi svoje putovanje ako je potrebno ići u samoizolaciju, kao i 65 posto Francuza, navodi se u istraživanju.

Pogledajte više