JEVREJI PISALI MERKELOVOJ: "Dojče ban" da plati odštetu

I. STANOJEVIĆ

03. 08. 2020. u 06:36

NA adresu vlade u Berlinu stiglo je iz Amsterdama pismo u kome se zahteva da nemačka železnica plati odštetu žrtvama Holokausta.

Foto AP

U obrazloženju se navodi da je iz Holandije deportovano 107.000 Jevreja železnicom koja je na tome dobro zaradila. Dok je holandska strana platila obeštećenje, nemačka to nije učinila. Žrtve sada prozivaju kancelarku Angelu Merkel, piše Dojče vele.

Pošto Nemačka železnica (DB) nije pravna naslednica 'Rajhsbana', Salo Miler (84), u Holandiji poznat kao pisac i fizioterapeut fudbalskog kluba "Ajaks" za vreme Johana Krojfa, obratio se direktno Merkelovoj. Preko svog nemačkog advokata poslao joj je pismo u kome traži da vlada preuzme odgovornost za tadašnju nepravdu. U intervjuu za holandsku TV advokat Aksel Hagedor kazao je da je kancelarkin kabinet prava adresa za to.
Po rečima Dirka Muldera, dugogodišnjeg direktora Memorijalnog centra Kamp Vesterbork, koji podržava zahteve žrtava Holokausta, "'Rajhsban' je transportujući Jevreje u logore smrti u Istočnoj Evropi zaradio najmanje 16 miliona evra, a moguće je i mnogo više".

OPTUŽUJEM!

- DO danas nije bilo ni izvinjenja ni obeštećenja od "Dojče bana" za žrtve Holokausta - ističe Salo Miler. - Optužujem ih da su transportovali Jevreje u konclogore iako su znali da će tamo biti ubijani na užasan način. Zato želim da Nemci priznaju krivicu i izađu u susret porodicama žrtava.

- Ondašnja železnica slala je račune SS upravi, a ova je plaćala prevoz imovinom ukradenom od Jevreja - veli Mulder.

Milerova akcija u Holandiji urodila je plodom. Pre godinu dana tamošnja železnica najavila je da će isplatiti 50 miliona evra odštete žrtvama. No, holandski vozovi išli su samo do granice Istočne Frizije, a u Njuveshansu su menjane lokomotive, vagoni, mašinovođe i kompletno osoblje, da bi se uhapšeni transportovali do logora i gasnih komora.

Foto arhiva

Nemačka vlada još se nije izjasnila o pismu iz Amsterdama, ali je najavila "da će ga proučiti".

Pogledajte više