ITALIJANI VRAĆAJU NA SNAGU UKINUTE MERE: Ministar zdravlja zahteva obaveznu distancu u javnom prevozu

Milica Ostojić - Rim

02. 08. 2020. u 13:08

- Ako ne vratimo na snagu ukinute mere distance u svim zatvorenim prostorima i pored nošenja maski, u svim vozilima javnog prevoza, u svim vozovima u Italiji, rizikujemo da prenosimo virus i ponovo moramo da vratimo na snagu najteže mere, a to ne možemo dozvoliti - rekao je Roberto Speranca, ministar zdravlja Italije.

Foto: AP

Ministar zdravlja Roberto Speranca potpisao je naredbu o vraćanju na snagu distance od najmanje jednog metra, kao i obavezu nošenja maske u svim sredstvima javnog prevoza i vozovima. To znači da će svaka druga stolica ponovo biti prazna, kako je i bilo sve do poslednje uredbe kojom su "olabavljene" mere distance.

Povećanje broja pozitivnih na dnevnom nivou u poslednje dve sedmice (koje oscilira i kreće se prema brojki od 400) jasan je pokazatelj vlastima da se ne sme zanemariti taj fenomen, kao i da se ne sme zanemariti činjenica da postoje 132 tzv. mala žarišta u velikom broju regiona. Ideja da se ukine distanca u javnom prevozu je već kritikovana čak i od strane dr Valtera Rikardija, savetnika ministra zdravlja.

- Upravo distanca doprinosi bezbednosti u sredstvima javnog prevoza, posebno onima na dugim linijama gde ljudi sede na distanci majmanjoj od jednog metra bez obzira na maske na licu.

Ministar je najavio da ponovno zatvaranje ne može da isključi ako situacija nastavi da se pogoršava.

- Rizik od novih zatvaranja je moguć u zonama gde su se razvila ili će se razvijati žarišta. Italijani su u proteklim mesecima bili izuzetni, korektno su se ponašali i moramo nastaviti tim putem. Ako shvatimo da je neophodno da intervenišemo još jače u nekim zonama uradićemo to bez kolebanja. Sada su nam škole najbitnija tačka i moramo ih otvoriti tek kad budemo bili potpuno sigurni - zaključio je ministar.

Italija je i prema pisanju Njujork tajmsa postala "od košmarnog epicentra model i u stanju je da daje lekciju ostatku sveta". O tvrdom zatvaranju u kojem je živela Italija, list podvlači da su "italijanske vlasti odlučile da stave ljudske živote ispred ekonomije", Italija je "bila mesto koje je trebalo izbegavati na sve načine a danas je model obuzdavanja virusa".

Tako je Italija još jednom pohvaljena od strane Njujork tajmsa za upravljanje situacijom tokom vanrednog stanja nakon izbijanja epidemije i "u stanju je da daje lekciju ostatku sveta, svojim susedima i SAD", podsećajući na reči predsednika Donalda Trampa od 17. marta kada je Italija bila usred korona virusa: "Gledajte šta se događa u Italiji. Ne želim da sam na njihovom mestu". Američki list zaključuje da se sada situacija potpuno promenila, a Pol Krugman, dobitnik Nobelove nagrade, već je ranije potpisao komentar sa naslovom "Zašto Amerika ne može da bude kao Italija" .

Pogledajte više