RUSI SAMO UZVRATILI: Zakasnela uzbuna zbog S-400

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

30. 07. 2020. u 06:36

DOLAZAK raketnih PVO sistema S-400 na ruska ostrva na Arktiku je logičan korak sa isključivo odbrambenim ciljevim i ne treba ni kod koga da izaziva zabrinutost, izjavio je Nikolaj Korčunov, ambasador za specijalne zadatke Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Foto Printscreen

To je odgovor na izjavu komandanta Vojno-morskih snaga SAD u Evropi i Africi, admirala Džejmsa Fogoa koji je govorio o novim ruskim bazama na Arktiku i razmeštanju sistema S-400. Rusi nisu ni do sada skrivali da će, ako bude potrebno, i oružjem da brane svoje interese u arktičkom pojasu.
Interesantna je reakcija američkog generala kada se zna da su još 16. septembra 2019. godine Rusi saopštili preko svojih agencija da su razmestili na arhipelagu Nova Zemlja i na Arktiku nove sisteme "S-400 trijumf". Taj zadataka su obavile jedinice ruske Severne flote. Zbog toga je čudno da Amerikanci tek sada reaguju na dovoženje S-400 na Arktik. Lani je pres-služba Severne ruske flote objasnila da je puk S-400 prebačen na ostrvo

LEDOLOMAC SA RAKETAMA

PREDSTAVNICI Vojno-morskih snaga SAD su kritikovali Rusiju da naoružava raketama "kalibar" svoje ledolomce u arktičkom pojasu. Odgovorio je ambasador za posebne zadatke Nikolaj Korčunov koji je objasnio da "Ivan Papanjin" nije klasični ledolomac, već višefunkcionalni patrolni brod napravljen za rusku vojnu flotu.

Foto arhiva

- Pošto je to vojni patrolni brod Rusija ima pravo da na njega stavi kakve god hoće rakete i time ne krši nikakav međunarodni dogovor - tvrdi ambasador Korčunov.

Nova Zemlja. Do dolaska na tu lokaciju oficiri i vojnici tog puka prošli su potrebnu obuku. Do tada su oni opsluživali sisteme S-300.
Instaliranjem sistema S-400 znatno je povećana zona kontrole vazdušnog prostora Arktika. Sve vežbe koje su imali pripadnici tog puka kao i ostalih jedinica pokazuju da se S-400 uspešno koristi u uslovima krajnjeg severa i Arktika. Takvi sistemi stoje i na Koljskom Zapalarju.
U martu prošle godine komandant Severne flote Nikolaj Jevmenov objasnio je da Rusija dovozi na krajni sever dopunske snage PVO i stratešku i taktičku avijaciju da bi obezbedila sigurnost vazdušnog prostranstva nad severnim morskim putem.
Rusija je poslednjih godina znatno ojačala grupu vojske u arktičkoj zoni. Nije tajna da je tamo rekonstruisano dvadesetak aerodroma. Osim sistema "S-400 trijumf" koji ima domet preko 400 kilometara, na Arktik su prebačeni i sistemi "Tor-M2DT" i "Pancir-S".

Pogledajte više