VAŠINGTON ZABRINUT ZBOG S-400: Turska nudi rešenje

Novosti online 29. 07. 2020. u 12:55

TURSKA je spremna da otkloni zabrinutost Amerike zbog nekompatibilnosti lovaca pete generacije F-35 i protivvazdušnih raketnih sistema ruske proizvodnje S-400, izjavio je turski ministar odbrane Hulusi Akar.

Foto: AP

- Suspendovanje Turske iz programa F-35 dovelo je do rizika povezanih sa proizvodnjom važnih komponenata aviona, rasporedom proizvodnje i troškova - izjavio je Akar na onlajn-konferenciji koju je organizovala organizacija Turkiš heritidž u Vašingtonu.

https://twitter.com/tcsavunma/status/1288402508377927683

​On je istakao da Turska nije samo klijent, već i partner programa.

- Bezbednost tehnologije F-35 važna je i za SAD i za Tursku. Spremni smo da se pozabavimo bilo kakvom zabrinutošću Amerike povodom kompatibilnosti S-400 i F-35 u tehničkom smislu - rekao je ministar odbrane.

Kriza u odnosima Turske i SAD zbog S-400

Isporuke S-400, koje su izazvale krizu u odnosima Turske i SAD, počele su sredinom jula prošle godine. Vašington je tražio od Ankare da odustane od ugovora i nabavi američke sisteme „Patriot“.

Sjedinjene Američke Države su pretile da će odložiti, ili potpuno obustaviti prodaju najnovijih lovaca F-35 Turskoj, kao i da će joj uvesti sankcije. Ankara je, međutim, odbila da pravi ustupke Vašingtonu.

Prošle godine Rusija je ispunila obaveze iz prvog ugovora o isporuci četiri divizije S-400 Turskoj, u vrednosti od 2,5 miliona dolara. U junu su Rusija i Turska postigle načelni sporazum o isporuci drugog kompleta sistema PVO.

Sputnjik

Pogledajte više