KORONA SAPLIĆE TRAMPA: Sto dana do predsedničkih izbora, u Americi važniji kovid 19 od ekonomije

D. SAVIĆ

28. 07. 2020. u 07:19

TAČNO 100 dana uoči predsedničkih izbora u SAD rezultati anketa ne pokazuju prednost nijedne od dve sede glave koje se bore za najprestižniju vašingtonsku adresu, koliko da će o stanaru Bele kuće odlučiti procena birača ko bolje kontroliše epidemiju kovida 19.

Foto AP

U zemlji koja mesecima ne silazi s neslavnog trona po broju zaraženih i preminulih u svetu, čak 29 odsto Amerikanaca smatra da je virus korona najvažnije pitanje za SAD, dok gotovo upola manje njih ističe da je to ekonomija.

Ankete agencije AP i Centra za istraživanje javnosti NORC pokazuju koliko je pandemija pomutila još pre šest meseci stabilno predviđanje da bi aktuelni stanar Bele kuće Donald Tramp (74) tu mogao da ostane još četiri godine. Tada je čak 67 odsto Amerikanaca smatralo ekonomiju za glavno nacionalno pitanje, a Tramp se na sva usta hvalio uspesima. Danas, kada je kovid 19 "progutao" više od 36 miliona radnih mesta, samo 38 odsto Amerikanaca misli da je ekonomija u dobrom stanju.

Način na koji se Tramp bori protiv virusa korona podržava 32 odsto Amerikanaca. S druge strane, njegov demokratski rival Džozef Bajeden (77) odnos prema pandemiji iskazivao je izolacijom u podrumu svoje kuće u Delaveru, odakle se, uglavnom virtuelno, obraćao Amerikancima. Tokom retkih pojavljivanja nosio je crnu masku.

Foto AP

Tramp se, nasuprot njemu, doskora junačio nenošenjem maske, ali je javno polemisao sa glavnim epidemiologom u SAD Entonijem Faučijem i lokalnim vlastima oko otvaranja ekonomije, i istovremeno kriveći Kineze zbog skrivanja pandemije.

Ankete pokazuju da nezadovoljstvo osam od 10 Amerikanaca pravcem u kom zemlja ide navodi više vodu na Bajdenovu vodenicu, ali Tramp u redovima konzervativaca uživa veliku podršku. Većina republikanaca, čak 81 odsto njih, podržava Trampa, a 68 procenata i način na koji se bori s pandemijom.

Američka stanica Si-En -En, često "trn u oku" Trampa, navodi da "gotovo sve ozbiljnije ankete u SAD pokazuju da se Bajdenu povećavaju izgledi za pobedu na izborima", ali priznaje da je to još daleko od izvesnosti:

POVRATAK U NORMALU

Čak iako pokuša da se fokusira na trku protiv Bajdena, na različitim kulturnim temama i porukama o "redu i zakonu", Trampove šanse za reizbor biće povezane za načinom borbe protiv pandemije i da li će glasači verovati da će se zemlja vratiti u normalu pod njegovim vođstvom, ocenjuje Glas Amerike.

- U ovom trenutku, radije biste bili Džo Bajden nego Donald Tramp, ali izborna trka je, ipak, još daleko od završene - zaključuje Si-En-En.

Analitičari smatraju da bi Trampove šanse za pobedu ponovo mogle da se poboljšaju ukoliko bi se popravila epidemiološka situacija u SAD.

Pogledajte više