KADIROV KAŽNJAVA POMPEA: Američki državni sekretar iznenada se našao na udaru sankcija iz Čečenije

D. SAVIĆ

25. 07. 2020. u 00:19

NA "tuk na luk" se svode mere kojima je, što direktno, što indirektno, izložen američki državni sekretar Majk Pompeo.

Foto AP

S jedne strane, lider Čečenije Ramzan Kadirov je na Pompeove kazne prema njemu i njegovoj porodici odgovorio uvođenjem "svih sankcija" američkom državnom sekretaru. S druge strane, Peking, na koji se Pompeo obrušio, pošto je Vašington zatvorio konzulat Kine u Hjustonu, naložio je Amerikancima da stave katanac na konzulat SAD u Čengduu, na zapadu Kine.
Kad je Stejt department 20. jula uveo sankcije za vize Kadirovu, njegovoj supruzi i kćerkama, čečenski lider pozvao je Pompea da dođe u njegovo rodno selo i sam se uveri u to kakvo je stanje ljudskih prava u Čečeniji. Ali predomislio se, ljutito pitajući kako je njegova porodica povezana sa onim što je on, navodno, učinio.

TRAMP OTKAZAO KONVENCIJU

Američki predsednik Donald Tramp otkazao je centralni predizborni skup, konvenciju Republikanske stranke na Floridi sledećeg meseca, zbog pandemije virusa korona, u danu kada je broj zaraženih u SAD prešao četiri miliona. "Nije vreme za to", rekao je Tramp, i dodao da će održati govor, ali u drugačijoj formi.

- Pozvao sam gospodina Pompea da dođe, ali sada kažem da nemam pravo to da uradim u ime svih. Povlačim poziv i uvodim sve sankcije protiv njega koje se mogu uvesti u regionu, do blokiranja svih njegovih računa. Oni su isto učinili prema meni - saopštio je Kadirov, dodavši da je, ipak, i ponosan zato što SAD znaju za njih.
Istovremeno, Kina je naredila SAD da zatvore konzulat u Čengduu, kao odgovor na optužbe Vašingtona da iz diplomatskog predstavništva u Hjustonu Kinezi kradu rezultate medicinskih istraživanja.
- Trenutni odnosi Kine i SAD nisu onakvi kakve bi Kina želela. SAD su odgovorne za to - saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.
SAD u Kini imaju ambasadu u Pekingu i konzulate u pet strateških gradova - Šangaju, Guangdžou, Čengduu, Šenjangu, Vuhanu i Hongkongu. Konzulat u Čegduu, prestonici Sečuana, strateško je mesto za "nadgledanje" Tibeta, ali i za unapređenje trgovine u ovom velikom privrednom centru.

Pogledajte više