ZAHAROVA: SAD plaćaju medije i NVO da podstaknu antiruska osećanja u Africi

Tanjug

24. 07. 2020. u 01:11 >> 01:24

POD izgovorom da se zalažu za poboljšanje transparentnosti rada državnih institucija u afričkim zemljama, SAD zapravo koriste lokalne medije da bi podstakle antiruska osećanja na afričkom kontinentu, upozorila je predstavnica ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, prenosi TASS.

Foto: Tanjug

Prema tvrdnjama Zaharove, Ministarstvo spoljnih poslova je primetilo da američki državni sekretarijat dodeljuje novac afričkim novinarima, obrazovnim institucijama i NVO da bi se suprotstavljali navodnoj ruskoj propagandi.

"Ovo doživljavamo kao nastojanje Vašingtona da preokrene pozitivnu javnu i političku percepciju odnosa koji naša država ima sa afričkim zemljama, što je postalo sasvim očigledno nakon uspešnog Rusko-Afričkog samita u oktobru prošle godine u Sočiju.

SAD proizvoljno finansiraju antiruske teme u velikom broju afričkih medija nastojeći da predstave Rusiju kao nekakvu destabilizujuću silu", predočila je Zaharova.

"Smatramo da je ovo još jedna demonstracija neokolonijalizma, iako prikrivenija nego pre. U godini u kojoj će UN obeležiti 60 godišnjicu Deklaracije o nezavisnosti država i naroda od kolonijalizma, pozivamo naše američke kolege da slede duh ovog značajnog, istorijskog dokumenta i da se suzdrže od deljenja saveta i podučavanja zemalja u razvoju", zaključila je Zaharova.

Pogledajte više