PUTIN ZABORAVIO EKONOMIJU: Ruski predsednik izostavio cilj da Rusija do 2030. bude među pet najrazvijenijih zemalja

B.VLAHOVIĆ - Od stalnog dopisnika MOSKVA

23. 07. 2020. u 14:57

U predsedničkom ukazu o deset nacionalnih ciljeva razvoja Rusije do 2030. godine koji je u utorak potpisao Vladimir Putin više nema zadatka da Ruska federacija bude među pet najrazvijenih ekonomija u svetu. Zašto je takav cilj koji je bio definisan 2018. godine sada "zaboravljen"?

Foto Ap

Putinov portparol Dmitrij Peskov je objasnio da je razlog tome promena svetskih okolnosti. Drastično je pala cena gasa, vrednost barela nafte varira i niko ne može da predvidi kolika će ona biti narednih godina. A od prodaje gasa i nafte Rusija puni oko 50 odsto državnog budžeta.

Povoljna novost je to što je poslednjih godina Rusija uspela da bude najveći izvoznik žita, ali ove 2020. su nepovoljne vremenske prilike u pojedinim delovima zemlje nepovoljno uticale na rod tako da će i izvoz biti znatno manji.

Među glavnim ciljevima do 2030. godine Putin je istakao povećanje broja stanovnika, produženje životnog veka i poboljšanje životnog standarda, bolje obrazovanje, ali analitičari kažu da država nije uspela da ostvari cilj koji je i do sada postojao - da smanji broj sirotinje u društvu. Ekonomska kriza na koju je uticala epidemija korona virusa negativno je uticala na pad standarda velikog broja stanovnika Rusije.
Najnovija sociološka istraživanja pokazuju da čak 60 odsto građana smatra da se zemlja nalazi u ekonomskoj krizi. Bez obzira na statističke "mudrolije" čak 80 odsto Rusa se žali na rast cena. Pad plata je iskusilo 54 odsto zaposlenih, a oko 60 procenata upozorava da se dele otkazi zaposlenima.

Zbog panemije kovida 19, u Rusiji većina zaposlenih nije radila celi april mesec pa sve do polovine maja.

Do oktobra bi sva ministarstva trebala da usklade planove sa novim ciljevima razvoja Rusije.

Pogledajte više