HRVATSKI SABOR: Zamenik Pupovca "korifej Hasanbegović sa specifičnom kapom"?

J. KERBLER

23. 07. 2020. u 00:33

NOVI saziv hrvatskog parlamenta konstituisan je juče, a za predsednika je ponovo izabran Gordan Jandroković (HDZ), i on je prvi političar koji je dva puta izabran na tu funkciju.

Foto HINA/Tanjug

Novi potpredsednik je pevač Miroslav Škoro, ali njegov izbor nije išao glatko. Protiv je bila nova zvezda tvrde levice u Saboru Katarina Peović, tvrdeći da se Škoro zalaže za politiku koja je usmerena protiv radnika i manjina, a pridružili su joj se i neki poslanici SDP-a. Peovićeva je dodala i da bi Škoro, da je uspeo da postane predsednik države, pomilovao ratnog zločinca Tomislava Merčepa, odgovornog za smrt devojčice Aleksandre Zec i njene porodice.


Tokom izbora članova Odbora za nacionalne manjine, u kojem će glavnu reč kao predsednik voditi Milorad Pupovac, sevale su varnice. Naime, predlog je da mu zamenik bude Zlatko Hasanbegović iz Škorinog Domovinskog pokreta, na šta je lider Srba u Hrvatskoj rekao: "Mislite na korifeja sa specifičnom kapom", aludirajući na fotografije na kojima Hasanbegović nosi ustašku kapu.


U Saboru se pojavio predsednik države Zoran Milanović, sa obrazloženjem da ne želi da se meša u rad parlamenta.


Konstitutivna sednica Sabora održana je u posebnim uslovima, pa su poslanici osim u glavnoj dvorani sedeli i u okolnim salonima. Na ulazu su svi dobili maske, koje su neki nosili, a neki ne. Premijer Andrej Plenković najavio je da će do kraja sedmice biti izabrana i nova vlada.

Pogledajte više