POSLE DVE GODINE: Novi most u Đenovi biće otvoren početkom avgusta

Tanjug

20. 07. 2020. u 16:17

NOVI most u italijanskom lučkom gradu Đenova, na mestu starog koji se urušio pre oko dve godine kada je odneo 43 života, biće otvoren za saobraćaj početkom avgusta, saopšteno je danas.

Foto: EPA

Gradonačelnik Đenove Marko Buči izjavio je danas da je u toku statičko testiranje mosta i da "nema prepreka" za otvaranje mosta u periodu od 1. do 5. avgusta, javili su italijanski mediji.

Testitanje je počelo u nedelju kada je preko mosta prešlo 56 teretnih vozila, a očekuje se da će ispitivanje trajati ukupno šest dana.

Višemesečne radove na novom mostu u Đenovi nije obustavila ni pandemija virusa kovid-19.

Most je projektovao slavni italijanski arhitekta Renco Pjano poreklom iz Đenove, koji se dobrovoljno ponudio za rad na projektu.

U jakoj oluji koja je pogodila Liguriju na severu Italije i glavni grad tog regiona Đenovu 14. avgusta 2018. godine urušio se most, a u nesreći su poginule 43 osobe, što je pokrenulo pitanje bezbednosti mostova širom Evrope.

Zbog te nesreće nedavno je postignut dogovor koji predviđa postepeno istupanje grupe Beneton iz upravljanja autoputevima, a država će preuzeti rukovođenje kompanijom Autostrade.

Pogledajte više