VLADA NA UDARU ULICE: Demonstracijama u Sofiji, nezadovoljni građani širom zemlje

I. STANOJEVIĆ

14. 07. 2020. u 23:15

SITUACIJA u Bugarskoj na ivici je usijanja. Otvorena svađa premijera Bojka Borisova i predsednika Rumena Radeva, u kojoj se ne biraju sredstva, prelila se u građanski otpor i nezadovoljstvo na ulicama širom zemlje.

Bojko Borisov Foto AP

Na demonstracijama u prestonici Sofiji i drugim velikim bugarskim gradovima od petka uveče nezadovolji građani traže odlazak konzervativne vlade. U neredima u glavnom gradu, povređena su dva demonstranta i četiri policajca, uhapšeno je 18 građana.

Za sutra su organizatori najavili još masovnije demonstracije širom zemlje. Nezadovoljni rastućom korupcijom, procvatom oligarhije i radom vlade, Bugari su pokazali da je njihovo strpljenje na izmaku.

Neuobičajeno, poziv na demonstracije formalno je stigao sa "Fejsbuka". Posredstvom ove društvene mreže uputio ga je bivši bugarski vicepremijer i ministar pravde Hristo Ivanov spektakularnom akcijom iskrcavanja na obalu Crnog mora. Sa još dvojicom svojih političkih saboraca, doplovio je motornim čamcem do luksuzne rezidencije jednog od najuticajnijih ljudi u zemlji.

Sada opozicionar, Ivanov je hteo da skrene pažnju najšire javnosti na činjenicu da se u toj rezidenciji, uz pomoć telohranitelja finansiranih iz državne kase, godinama skriva Ahmed Dogan, čovek iz senke koji vuče ključne poteze na bugarskoj političkoj sceni. Dogan je i politički mentor poslanika i krupnog oligarha Deljana Pevskog.

Apel EU

PREDSEDNIK Bugarske Rumen Radev apelovao je na EU da se uključi u odbranu demokratije u Bugarskoj, koja, kako je istakao, jeste članica evropske porodice i ima prava na obračun sa korupcijom, u čemu je Brisel obavezan da pomogne.

Masovno Bugari na ulicama protiv vlade Foto AP

Pevski kontroliše čitavu imperiju izdanja bulevarskih i tabloidnih medija, koje Reporteri bez granica i organizacije za ljudska prava godinama oštro kritikuju. U poslednje vreme Pevski podržava Borisova. Nemački Dojče vele ističe da je kap koja je građanima prelila čašu bila racija u službenim prostorijama predsednika Rumena Radeva. Tom prilikom uhapšena su i na informativni razgovor privedena dva državna službenika.

Bugarski predsednik Radev uporni je kritičar Borisova i njegove vlade. U subotu je Radev na jednom TV nastupu ponovo oštro kritikovao vladu i "njeno mafijaško uporište".

Pogledajte više