POROŠENKO OPTUŽEN DA SE MEŠAO U CRKVENE POSLOVE: Ponosan što se izborio za samostalnost ukrajinske od Ruske pravoslavne crkve

B. VLAHOVIĆ; MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA

11. 07. 2020. u 09:30

U "BUKETU" krivičnih dela zbog kojih je bivši predsednik Ukrajine Petar Porošenko morao da izađe pred sud je i mešanje u crkvene poslove.

Foto: Administracija predsednika Ukrajine

Porošenko ne negira da je doprineo da se formira nova raskolnička pravoslavna crkva u Ukrajini. Mada su ga kao predsednika upozoravali da mu je ustavom zabranjeno da se meša u crkvene poslove, on se jako angažovao da vaseljenski patrijarh Vartolomej u Instanbulu potpiše "krnji tomos", jer je verovao da će mu to pomoći da još jednom bude izabran za predsednika.

Porošenko je teatralno pred sudom kazao da priznaje "krivicu" što se izborio za samostalnost ukrajinske od Ruske pravoslavne crkve. Devetog aprila 2018. godine Porošenko je došao u Instanbul i više sati je razgovarao sa patrijarhom Vartolomejom u njegovoj rezidenciji. Posle tog susreta Porošenko je izjavljivao da Ukrajina nikada nije bila bliža dobijanju autokefalnosti, odnosno crkvenoj autonomiju.

PROCES ĆE POTRAJATI

PRAVNICI tvrde da bi sudski proces mogao da traje godinama, a to je u interesu sadašnje vlasti na čelu sa Zelenskim. Na taj način oni drže Porošenka u šahu. Jedino je dobro što je pred građane isplivala prava istina o tome kako se vaseljenski patrijarh Vartolomej uhvatio u političko kolo sa raskolnicima i problematičnim ljudima i tako ukaljao svoj ugled.

Nije tajna da je Porošenko pre toga pisao patrijarhu Vartolomeju "u ime svih vernika" Ukrajine i molio je vaseljenskog patrijarha da izda tomos o autokefalnosti. Mnogi su tada postavljali pitanje kako on kao predsednik može da šalje takvo pismo u ime svih vernika Ukrajine.

Tužbu je predao pravnik iz Kijeva Sergej Kovaljov, koji tvrdi da je Porošenko grubo prekršio ustav. Za to je predviđena zatvorska kazna od tri do osam godina.

Uz sve, novi udarac Porošenku je stigao od raskolnika. Tužio ga je ostareli samoproglašeni patrijarh Filaret Denisenko, vođa ukrajinskih raskolnika koji se nije zadovoljio da bude samo počasni poglavar novoosnovane ukrajinske pravoslavne crkve. Filaret sada tvrdi da je Porošenko prevario vernike, jer nije dobijen pravi tomos, već je Kijev došao pod patronat Instanbula. Filaret je uvređen, jer je tomos dat na osnovu crkve kojom je on rukovodio "Ukrajinske pravoslavne crkve Kijevskog patrijarhata".

Porošenko ga je ubedio da novom crkvom rukovodi Filaretov čovek Epifanije Dumenko. Međutim, samo tokom pola godine zakrvili su se Filaret i Epifanije. Pre dve godine Filaret je tvrdio da mu se potčinjava oko 3.000 hramova, a sada samo 300. Ostale mu je preoteo Epifanije.

Pogledajte više