KALINJINGRAD POSLEDNJA PREPREKA STVARANJU "NATO JEZERA"? Opasne sugestije bivšeg vrhovnog komandanta Alijanse

Milica Škorić 10. 05. 2024. u 22:47

BIVŠI vrhovni komandant NATO-a Džejms Stavridis sugerisao je da bi članice vojnog bloka predvođene SAD trebalo da "neutrališu" zapadnu rusku enklavu Kalinjingrad, ako Moskva ozbiljno ugrozi bezbednost baltičkih država.

Foto: Profimedia

Kalinjingrad je pripadao Nemačkoj do kraja Drugog svetskog rata, kada je postao deo SSSR-a prema Potsdamskom sporazumu. Ostao je u sastavu Rusije nakon raspada Sovjetskog Saveza i, nakon nekoliko uzastopnih talasa širenja NATO-a, našao se potpuno okružen članicama bloka.

U autorskom tekstu za "Blumberg", objavljenom na Dan pobede, Stavridis je opisao Kalinjingrad kao poslednju prepreku stvaranju "NATO jezera" od Baltičkog mora.

- Jedan pogled na kartu pokazuje da je to u velikoj meri (ali ne i potpuno) tačno – obala ima nekoliko delova ruske teritorije. Ostatak priobalnog primorja je u rukama NATO-a: Švedska, Finska, Estonija, Letonija, Litvanija, Poljska, Nemačka i Danska - napisao je penzionisani admiral američke mornarice i bivši vrhovni saveznički komandant NATO-a.

Stavridis je pohvalio prošlogodišnju vojnu vežbu "Baltops" kao demonstraciju toga "kako bi NATO mogao da upotrebi svoje snage na Baltičkom moru u čitavom spektru pomorskih aktivnosti" i da pošalje "zloslutni signal" Rusiji.

Treba očekivati da "NATO iskoristi svoje baltičko jezero kako bi izvršio pritisak na majušni Kalinjingrad, koji služi kao geografski klin između baltičkih država NATO-a – Estonije, Letonije i Litvanije – i ostatka alijanse", napisao je Stavridis.

Kako tvrdi, "u slučaju rata, Kalinjingrad će morati da se neutrališe kako ruske kopnene snage – koje verovatno deluju kroz vazalnu državu Moskve Belorusiju – ne bi mogle da preuzmu kontrolu nad kritičnim Suvalki jazom".

Suvalki jaz je uski pojas zemljišta između ruskog saveznika Belorusije i Kalinjingrada koji se proteže duž granice Litvanije i Poljske. Nakon eskalacije sukoba u Ukrajini, baltičke članice NATO-a su ograničile kopneni saobraćaj između ostatka Rusije i Kalinjingrada pod embargom EU.

Međutim, odustali su od potpune blokade, pošto su neki analitičari ocenili da bi onemogućavanje Rusiji da pristupi sopstvenoj teritoriji u izvesnoj meri mogao razlogom za objavu rata.

BONUS VIDEO: RUSKA ARTILjERIJA IZVODI NAPAD - Posade 2S3 Akacija u jurišnoj akciji u pravcu Avdejevke

(RT)

Pogledajte više