ŠAH-MAT ZA SU-75: SAD obeshrabruju zainteresovane, lovac osuđen na propast ako Moskva ne nađe kupce (VIDEO)

Predrag Stojković 03. 05. 2024. u 17:00

SU-75 Šah-mat je niskobudžetni borbeni avion pete generacije za koji se očekivalo da će napraviti velike talase na međunarodnom tržištu, ali je trenutno na ledu.

Foto printskrin jutjub found and explained

Ruske ambicije da razvije i proizvede konkurentan, ali isplativ lovački avion pete generacije, sterane su u ćošak ratom u Ukrajini koji je u toku. Međutim, program Su-75 Šah-mat, iako je odložen, nije u potpunosti prekinut.

 

DA LI JE SU-75 U ŠAH-MATU?

Su-75 je koncept lovačkog aviona ruske vazduhoplovne kompanije Suhoj, koji bi bio delimično stelt da bi imao nižu cenu u poređenju sa skupim zapadnim lovcima kao što je američki F-35. Iako je program veoma ambiciozan, suočio se sa nekim izazovima, kao što je nemogućnost pronalaženja stranih kupaca.

Ako Rusija može da reši probleme programa, onda bi Su-75 zaista mogao da nađe kupce na današnjem tržištu lovaca. Možda nije tako napredan kao Su-57, ali svakako pokazuje napredne sposobnosti po konkurentnoj ceni.

Ujedinjeni Arapski Emirati su izrazili interesovanje za budućeg ruskog lovca, ali izgleda da su se predomislili zbog geopolitičkih tenzija između Zapada i Moskve. Da nije bilo ovih tenzija, Šah-mat bi vrlo verovatno već naručila neka država.

Čini se da Rusija ne želi ili nema interesa da sama razvije i proizvede Su-75, barem znamo ne bira da to uradi. Rat u Ukrajini već troši veliki deo energije ruske ratne mašinerije, uključujući mnoge milijarde. Ako ništa drugo, šah-mat je relativno rizičan program.

Logično je da Moskva u ovom trenutku ne želi sama da preuzme tako veliki rizik. Kremlj se uvek opredeljivao za jednostavne i pristupačne sisteme oružja, a ne za složene programe po velikoj ceni. Međutim, omča koju Zapad stavlja zemljama koje se smatraju neutralnim sve više steže.

Foto: Profimedia

To je i jedan od razloga zašto se odlaže program lovačkih aviona pete generacije Su-57 za nadmoć u vazduhu. Ali osim geopolitike, finansijskog pitanja i tehnološkog pristupa Kremlja, još jedan razlog zašto Su-57 ne ide napred su mnogi problemi sa kojima se susreću ruski inženjeri tokom njegove proizvodnje. Nije najlakša stvar na svetu masovno proizvesti tako moderan i složen lovac.

Nemogućnost Moskve da prikaže da masovno proizvodi Su-57 je možda bio jedan od razloga zašto Su-75 Šah-mat nije našao kupce na međunarodnom tržištu, a bez zainteresovanih strana, budućnost lovca ne izgleda najbolje.

 

ŠTA ZNAMO DO SADA O ŠAH-MATU?

Rostec je nedavno saopštio kako su odrađene neke tehničke izmene u dizajnu ruskog perspektivnog jednomotornog lovca Su-75 Checkmate, ova odluka je doneta na osnovu povratnih informacija potencijalnih kupaca. Izmene bi trebalo da dodatno optimizuju cenu lovca Su-75 Šah-mat.

Perspektivni lovac Su-75 se stvara u tri verzije: jednosed, dvosed i bespilotni. Avion se razvija sa otvorenom arhitekturom, što mu omogućava da se prilagodi određenom kupcu. Avion je projektovan uzimajući u obzir isporuke kako ruskim vazduhoplovnim snagama, tako i stranim kupcima. Deklarisane karakteristike: brzina – do 2M, domet leta – do 3 hiljade km, težina borbenog opterećenja – 7,4 tone.

Instaliran je radar sa AFAR-om, sistem optičkog i radio-izviđanja od 360 stepeni, ugrađeni sistem za elektronsko ometanje, optički nišanski sistem, sistem komunikacije širokog dometa.

Nedavno je Ujedinjena avio korporacija (UAC) patentirala boju za laki taktički avion Su-75 Šah-Mat koja pruža lažni odraz aparata. Autori patenta tvrde da je boja komponovana tako da komplikuje vizuelno raspoznavanje aviona i prognozu njegovih eventualnih manevara.

Šah-mat lovci su prvi put predstavljeni na međunarodnoj sceni u okviru Dubai Airshow 2021. Nakon prvobitne prezentacije, projekat je prošao kroz fazu prilagođavanja, tokom koje je optimizovan trošak i izvršene tehničke izmene kako bi se uzele u obzir želje potencijalnih kupaca, navode iz kompanije.

U avgustu 2022. godine, predstavnici Ruselektronike najavili su demonstraciju najnovijeg komunikacionog kompleksa za Su-75 na forumu Armija 2022, što ukazuje da je rad na projektu ipak u toku.

Foto Tanjug/AP

Očekuje se da će nove modifikacije Su-75 uključiti poboljšanja u cilju smanjenja radarskog signala, kao i inovativna tehnička rešenja kao što su odsustvo pilotske kabine i zastakljivanje od tri dela.

Već su počele pripreme za proizvodnju prvih primeraka lovca, što ovaj projekat čini jednim od najambicioznijih u savremenoj ruskoj vojnoj avijaciji, tvrde iz kompanije.

Ruska kompanija za vazduhoplovstvo i odbranu UAC, nedavno je podnela niz patenata Ruskoj Federalnoj službi za intelektualnu svojinu, otkrivajući intrigantne modifikacije originalnog dizajna Su-75 Checkmate.

Dizajn ovog aviona je navodno formulisan spojem naučne i tehničke osnove uspostavljene tokom stvaranja izvozne varijante lovca pete generacije Su-57E. Veruje se da su određene tehnologije kao što su borbeni sistemi, kokpit i drugi elementi takođe biti izvedeni iz aviona Su-57.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pogledajte više