"PUTIN NEMA OSNOVA DA CITIRA KANTA" Šolc: Ideje nemačkog mislioca u suprotnosti sa stavom Rusije

Novosti online 23. 04. 2024. u 12:58

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin nema ni najmanjeg osnova da citira Imanuela Kanta, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc na svečanosti povodom 300. godišnjice rođenja nemačkog filozofa, prenosi „Velt“.

Foto: Tanjug/AP

- Putin nema ni najmanjeg osnova da se poziva na Kanta - rekao je Šolc tokom svog govora na ceremoniji otvaranja Akademije nauka Berlin-Brandenburg. Prema rečima političara, ruske vlasti pokušavaju da „po svaku cenu prisvoje Kanta i njegova dela“.

Šolc smatra da su ideje nemačkog mislioca o svetu u suprotnosti sa stavom Rusije o Ukrajini.

Predsednik Rusije je 22. aprila pozdravio učesnike i goste Međunarodnog kongresa Kanta „Svetski koncept filozofije“, nazvavši njegovo održavanje dokazom neumornog interesovanja za ličnost ovog jedinstvenog mislioca i njegova filozofska dela.

Putin je u januaru opisao Kanta kao velikog mislioca čiji su pozivi da se živi po svojoj pameti i danas aktuelni.

Nemački filozof Imanuel Kant rođen je 22. aprila 1724. godine u Kenigzbergu, današnjem Kalinjingradu. Rodonačelnik je klasičnog nemačkog idealizma. Smatrao je da ljudski um stvara strukturu iskustva, da je razum izvor morala, da estetika proističe iz sposobnosti nezainteresovanog suđenja, da su prostor i vreme forme naše čulnosti i da je svet kakav jeste sam po sebi nezavisan od naše spoznaje.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKA ARTILjERIJSKA GRUPA: Posada Grada uništila jedno od uporišta AFU

Pogledajte više