ISKANDER SRAVNJUJE UKRAJINSKU VOJNU FABRIKU: Stradala postrojenja Motor Siča u Zaporožju (VIDEO)

Predrag Stojković 05. 04. 2024. u 22:00

U DANAŠNjEM raketnom napadu sistemom Iskander pogođena je ukrajinska fabrika avionskih motora „Sič“.

Foto MO Rusije

 Ukrajinski mediji izveštavaju da je gađana stambena zona, ali je zahvaljujući video snimcima fabrika vrlo brzo geolocirana. Fabrika se nalazi u Zaporožju.

Nema sumnje da su se prilikom odabira mete ruske Vazdušno-kosmičke snage držale pravila da se gađaju sva postrojenja za proizvodnju komponenti za bespilotne letelice. I ovaj napad je produžetak iste strategije. Rusi su fabriku gađali sa dve rakete balističkog sistema Iskander-K. Očevidci su prijavili 3 snažne eksplozije.

Fabrika „Motor Sič“ proizvodi avio-motore AI-450S koji se koriste u aparatima Bajraktar Akindži (Bayraktar Akıncı), kao i motore za Bajraktar TB2 (Bayraktar TB2). Sa Turcima je imala dugu saradnju. Fabrika sklapa i motore za helikoptera i avione, te vrši remont letelica. Reč je o fabrici sa značajnom tradicijom. Ona je i ranije bila meta ruskih napada. Nema sumnje da je tako ozbiljan pogon sposoban i za proizvodnju dronova.

Rusija i dalje ostvaruje prednost u ratu dronova, ali ni Ukrajina više ne zaostaje tako mnogo u toj borbi. Iz svega se izvodi zaključak da će svako ovakvo razaranje u mnogome uticati na sposobnost VSU. Ukrajinska postrojenja za proizvodnju bespilotnih letelica su česta meta ruskih raketnih napada.

Raketni sistem Iskander je opet pokazao svoju snagu i preciznost, ovaj put ostavljajući pustoš u fabrici u Zaporožju. Iskander se ranije više puta istakao, pre svega uništenjem sistema Patriot u Donbasu. U ovom ratu to nije bio jedini skalp za slavni sistem. Ipak, ovaj put su ruski raketaši koristili Iskander-K. Reč je o modifikaciji koja gađa sa krilatim raketama, po kojima je sistem i dobio ime.

(TV Front)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pogledajte više