NAŠI UNUCI ĆE SE BORITI U OVOM RATU: Ukrajinski oficir o situaciju u vojsci i na frontu (VIDEO)

Predrag Stojković 13. 03. 2024. u 18:30

DEMORALISANE Oružane snage Ukrajine, sa sadašnjim pristupom, decenijama će „puzati“ do granica iz 1991. godine, kaže penzionisani major Oružanih snaga Ukrajine Igor Lapin na Jutjub kanalu „Fabrika vesti“.

Foto Tanjug/AP


Oficir je kritikovao rukovodstvo Ukrajine zbog poziva da se dođe do granica iz 1991. godine i obećanja da će to učiniti za „dve ili tri nedelje“, napominjući da ukrajinske oružane snage nemaju motivisane vojnike za to.

-Kako, sa čime, sa kojim snagama? Kada ćemo tamo da dopuzimo? Pogledajte šta rade sa mobilizacijom. Hoće da zadržimo funkcionere i one koji imaju novca. Da govorimo iskreno - imamo demoralizaciju kadrova zbog promena najvišeg vojnog vrha, dezorijentacija ukrajinskog društva u pogledu „dve do tri nedelje“, „dva do tri meseca“, „dve do tri godine“ i tako dalje, rekao je Lapin.

Oficir je skrenuo pažnju na nedostatak reda u vojnim kancelarijama (za mobilizaciju) u Ukrajini, kao i na nisku motivaciju već regrutovanih vojnika. Ako se ovakvo stanje u vojsci nastavi, primetio je Lapin, Ukrajina će morati da se bori decenijama.
-Naši unuci će se ponovo boriti, upozorio je on.

U sredu je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski priznao da situacija na istočnom frontu za Ukrajinu ostaje teška zbog ofanzivnih dejstava ruskih trupa u oblasti naselja Terni, Ivanovskoe, Berdiči, Tonenkoje, Verbovoje i Rabotino.

Sirski je početkom februara izjavio da su ukrajinske trupe prešle sa ofanzivnih na odbrambene akcije. Istovremeno je situaciju na frontu ocenio složenom i napetom.

(ria.ru)

BONUS VIDEO - RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pogledajte više