NAČELNIK GENERALŠTABA BRITANSKE VOJSKE ODAO PRIZNANJE RUSIMA: 80 odsto dronova pada zbog ruskog elektronskog ratovanja (VIDEO)

Predrag Stojković 13. 03. 2024. u 17:29

NAČELNIK generalštaba Oružanih snaga Velike Britanije general Patrik Sanders, izjavio je da su se ukrajinski dronovi pokazali kao nemoćni, usled dejstva ruskih sistema za elektronsko ratovanje.

Fotot: Printskrin/jutjub

Britanski oficir je ovo izjavio tokom okruglog stola u organizaciji "Centra za međunarodne i strateške studije", u kojoj je učestvovao zajedno sa komandantima kopnenih snaga američke vojske generalom Rendijem A. Džordžom i australijske vojske generalom-potpukovnikom Simonom Stjuartom.

-Najrevolucionarniji aspekt ovog sukoba (u Ukrajini), koji se može nazvati „kambrijskom eksplozijom“, jeste nagla pojava autonomnih (besposadnih) sistema u velikim količinama. Ipak nisu svi takvi sistemi efikasni, tako je u skorašnjem periodu zabeleženo da 80 odsto (ukrajinskih) dronova nije u stanju da prodre zbog elektromagnetnog okruženja i efikasnosti ruskih sistema za elektronsko ratovanje, rekao je Sanders.

Podsećanja radi, ruska vojska je tokom SVO koristila i testirala niz sistema za ometanje različitih vrsta besposadnih vazduhoplova, poput "krasuhe","sinice" i "repelenta".

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pogledajte više