"NISMO DUŽNI DA TRPIMO LAŽI, ČAK I AKO JE TA OSOBA PREDSEDNIK SAD" Bajdenovi komentari na Orbanovu izjavu izazvali bes Mađara

Milica Škorić 12. 03. 2024. u 20:33

MAĐARSKA je pozvala američkog ambasadora kako bi uložila protest zbog komentara predsednika Džozefa Bajdena da mađarski premijer Viktor Orban želi diktaturu, rekao je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Foto: Tanjug/AP

Naime Orban je otvoreno podržao predsedničku kandidaturu bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, a njegova vlada je često bila u sukobu sa Bajdenovom administracijom, uključujući spor zbog bliskih veza Mađarske sa Rusijom.

Orban se sastao sa Trampom na Floridi prošle nedelje i pohvalio ga kao jedinog predsedničkog kandidata koji bi mogao da okonča rat u Ukrajini.

Posle njihovog sastanka, Bajden je tokom predizbornog mitinga rekao da je Orban "odlučno izjavio da ne misli da demokratija funkcioniše i da se zalaže za diktaturu", preneli su američki mediji.

Bajdenovi komentari naišli su na bes mađarskih zvaničnika. Ministar spoljnih poslova Mađarske rekao je da je Bajdenova izjava laž i "veoma ozbiljna uvreda".

- Ovakav način razmišljanja predsednika i administracije demokrata je težak teret za naše bilateralne odnose - rekao je Sijarto na konferenciji za novinare.

On je na konferenciji za štampu rekao je da je američki ambasador u Budimpešti, Dejvid Presman, bio pozvan i da se sastao s visokim mađarskim zvaničnikom ranije tog dana.

- Zamolili smo ambasadora da nam pokaže citat, sa mestom i vremenom.

Sijarto je negirao da je Orban ikada rekao ono što je Biden opisao.

- Ovo je vrlo ozbiljna uvreda. Nismo dužni da trpimo takve laži od bilo koga, pa čak i ako je ta osoba predsednik Sjedinjenih Država - izjavio je mađarski zvaničnik.

BONUS VIDEO: TRAMP ILI BAJDEN - Koje države odlučuju pobednika?

(Blic)

Pogledajte više