BUNDESTAG NIJE OPERATIVAN: Nemačkoj vojsci nedostaju kadrovi i oprema

I.S. 12. 03. 2024. u 19:34

UPRKOS vanrednom fondu od 100 milijardi evra, odobrenom posle početka specijalne ruske vojne operacije u Ukrajini, nemačka vojska nema dovoljno kadra, niti opreme. Ovo je danas ocenila parlamentarna komesarka za oružane snage Eva Hegl.

Foto: Jutjub/WELT Documentary

Ona je upozorila da se Bundesver suočava sa "ogromnim kadrovskim problemom" i da ima cilj da poveća broj vojnika na 203.000 do 2031. godine,sa sadašnjih 181.000, što je teško postići.

- Što se tiče opreme, Bundesver još nije u potpunosti operativan - dodala je Heglova. - Nedostaju municija, manji delovi opreme, kao što su naočare za noćno gledanje i velike opreme kao što su tenkovi i sistemi PVO.

U svom godišnjem izveštaju za 2023, Heglova je istakla da je politika "Prekretnica" na pravom putu, sa ukupnim obimom od 47 milijardi evra u projektima nabavki koje je odobrio Donji dom parlamenta, Bundestag.

Još u februaru 2022. godine, u sklopu "Prekretnice", Nemačka je osnovala fond za kupovinu modernog oružja i obećala da će od ove godine, dostići cilj NATO o ulaganju u nacionalnu odbranu u visini od najmanje dva odsto nacionalnog BDP.

BONUS VIDEO

Pogledajte više