SAD I ZAPAD MOGU DA IZDAJU UKRAJINU: Puškov - Bez obzira na glasna obećanja Kijev ima razloga za brigu

Predrag Stojković 08. 03. 2024. u 17:59

BEZ obzira na glasna obećanja, SAD i Zapad mogu da izdaju Ukrajinu. Nije slučajno što je Kijev zabrinut, jer Ukrajina nije prioritet za bezbednost Sjedinjenih Američkih Država, ukazao je lider komisije Saveta Federacije za informativnu politiku i komunikaciju sa medijima Aleksej Puškov u objavi na Telegramu.

Foto MO Ukrajine

Primetno je smanjenje obima zapadne pomoći Ukrajini i istovremeno pojačavanje oštre retorike koja je tu kako bi pokazala navodnu odlučnost Zapada da se suoči sa Rusijom, napisao je Puškov i ukazao na izjavu američkog predsednika Džozefa Bajdena tokom obraćanja u Kongresu da "SAD neće popustiti".

Istorija pamti sličnu odlučnost Amerike tokom ratova u Vijetnamu i Avganistanu, u kojima su se američke trupe borile na terenu, napomenuo je Puškov. Međutim, nastavio je, Vašington je napustio i Vijetnam i Avganistan jer nije mogao da ostvari svoje ciljeve tamo.

-Ukrajina objektivno nije prioritet za bezbednost SAD. Naprotiv, apsolutni prioritet je sprečavanje nuklearnog rata sa Rusijom, što, po svemu sudeći, razumeju čak i u Bajdenovoj administraciji, dodao je Puškov.

Ukrajina je važna za SAD sa stanovišta održavanja njihove hegemonije u svetu i njihove sposobnosti da suzbijaju nove centre moći, zaključio je Puškov.

Međutim, odustajanje od totalne podrške Ukrajini u vidu odbijanja da se tamo pošalju američke trupe ili da se ona uključi u NATO, predstavlja problem za SAD jer bi to značilo kraj 30 godina ekspanzije u istočnoj Evropi, a to je za Ameriku veoma neprijatno i bolno, zaključio je ruski zvaničnik.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pogledajte više