NJUJORK TAJMS TVRDI: Vojni savez Ukrajine i Amerike počeo da bledi

Đorđe Grmuša 08. 03. 2024. u 11:41

VOJNI savez Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država pokazuje znake međusobnog razočaranja i izlizanosti, s obzirom na to da su američki vojni stratezi nezadovoljni vojnom strategijom Ukrajine, a Kijev je razočaran zbog nedovoljne količine isporučene municije, piše list „Njujork tajms“.

Foto Tanjug/AP

- Nakon dve godine od početka sukoba, vojni savez SAD i Ukrajine počinje da bledi i stvara se osećaj da bi odnosi mogli da se zaglave u nekoj vrsti kolotečine -  navodi se u članku.

List ističe da američki vojni stratezi, među kojima i ministar odbrane SAD Lojd Ostin, smatraju da je Ukrajini potrebno da jednom svoje snage skoncentriše na jednu veliku bitku. Umesto toga, Kijev gubi snagu u borbi za gradove koji, po rečima američkih zvaničnika, nemaju stratešku vrednost. Jedan od poslednjih primera takvih gradova je Avdejevka.

Ukrajina je sve više razočarana što je američka paraliza u politici dovela do nedostatka municije za vojsku na frontu.

- Kontraofanziva je doživela krah. U Pentagonu neki zvaničnici govore da oni uopšte ne smatraju da su napori koje je Ukrajina preduzela prošlog leta – kontraofanziva - piše list.

Ukrajinska kontraofanziva je počela 4. juna 2023. godine, a tri meseca kasnije ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da tzv. kontraofanziva ne samo da je zaustavljena, već je pretrpela neuspeh. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio je 20. februara da je samo tokom neuspešne kontraofanzive od 4. juna 2023. godine poginulo i ranjeno 166 hiljada ukrajinskih vojnika.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: PRVI SVETSKI TEMATSKI PARK U TOKIJU

Pogledajte više