GDE JE NESTAO KRST? Skandal u Francuskoj zbog tek objavljenog plakata za Olimpijske igre (FOTO)

Tek što je predstavljen u Muzeju Orsej, zvanični plakat za Olimpijske igre francuskog autora Iga Gatonija naišao je na kritike učesnika društvenih mreža i nekih političara.

foto: Tviter

Jedna od ozbiljnih zamerki je ta što se na crtežu čuvenog vojno-memorijalnog kompleksa Invalidi, gde je sahranjen i Napoleon, ne nalazi krst koji, inače, stoji na kupoli građevine.

- Da li se to Francuska stidi svog hrišćanskog nasleđa? – postavio je pitanje zamenik francuskih republikanaca Žil Ober.

Ističe da se, kada se predstavlja neki spomenik, to čini u celini. Začuđujuće je, kaže, i to što na plakatu nigde nema francuske zastave. Neki od učesnika društvenih mreža takođe pišu da im ceo crtež liči na "cirkus i vašar" i da Pariz nije takav. Drugi navode da umetnička sloboda ne može da se kritikuje i ističu da je plakat pun poezije i humora.

Polemiku je pokušala da zaustavi i portparolka vlade Priska Teveno koja je naglasila da nije reč o fotografiji već o crtežu, naglašavajući da ni Ajfelova kula u originalu nije ružičasta i da se more ne vidi iz Pariza. Reagovao je i umetnik.

- Kroz crtež zvaničnih plakata nisam tražio da reprodukujem predmete i zgrade shodno originalu. Predstavio sam ih onako kako sam ih osećao u duhu i bez krajnjih primisli. Nisam insistirao na tome da budu verni originalu već da na prvi pogled možemo da prepoznamo o čemu se radi, a sve to je stavljeno u nadrelani i zabavni kontekst – istakao je Gatoni.

Na ovom korolisanom diptihu imaginarnog Pariza Ajfelova kula, Stadion Francuske,  Invalidi, Sena, borilišta u Marselju i na Tahitiju, maskote Igara i francuska zaštitnica Marijana koegzistiraju u zajedničkom urbanom olimpijskom suživotu prepunom sitnih detalja.

– Zatvorio sam se četiri meseca u atelje, danju i noću. Ovaj plakat treba da bude aktuelan i za sto godina – kazao je Gatoni kada je prestavljao plakat.

Pogledajte više