HLADAN TUŠ IZ BELE KUĆE: Ukrajina nema dovoljno pilota za F-16 (VIDEO)

Predrag Stojković 26. 02. 2024. u 18:23

ISPORUKA američkih borbenih aviona za vreme propale letnje ukrajinske ofanzive ne bi promenila tok ove operacije, jer Ukrajina tada nije imala dovoljan broj obučenih pilota za upravljanje njima, rekao je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Tokom gostovanja na "Ej-bi-si njuzu" u nedelju, Saliven je izjavio da se ne slaže sa narativom da Bela kuća nije obezbedila dovoljno "ratne opreme" za Ukrajinu kako bi ona bila uspešna na frontu.

-Ideja da nismo odvojili veliku količinu resursa za isporuku Ukrajincima jednostavno ne pije vodu, rekao je on odgovarajući na pitanje da li je pristup Vašingtona o postepenoj isporuci naoružanja glavni razlog izostanka ukrajinskog uspeha na bojnom polju.

-Ako pogledate šta su sve SAD obezbedile Ukrajini tokom ovog sukoba, videćete da je u pitanju ogromna količina sredstava isporučena brzinom i u obimu koji prevazilaze očekivanja, dodao je Saliven.

-Postoje i dodatna sredstva koja su Ukrajinci tražili, F-16 je jedno od njih, nastavio je on, objašnjavajući da su SAD spremne da isporuče avione, ali da je pravi izazov sa kojim se Kijev suočava "nedostatak pilota za upravljanje ovim letelicama".

Podsećanja radi, režim u Kijevu je u više navrata tražio borbene avione zapadne proizvodnje, naglašavajući da su neophodni za "odbijanje ruskih napada".

U avgustu, SAD su dozvolile Danskoj i Holandiji da doniraju F-16 Ukrajini, a prve isporuke očekuju se u tekućoj godini. Države članice NATO su se takođe dogovorile da oforme koaliciju kako bi obučavale ukrajinske pilote da lete na avionima zapadne proizvodnje.

Sa druge strane, Moskva je upozorila da bi ovakav potez doveo do opasne eskalacije, budući da određene varijante F-16 mogu nositi nuklearne bombe i obećala da će uništiti ove avione u Ukrajini ako budu isporučeni.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pogledajte više