VREME DA SE VRATE ODAKLE SU DOŠLI: Sirija vidi napade na američke trupe kao znak da ih treba povući

Novosti online 23. 02. 2024. u 17:42

SUKOBI između američkih trupa i proiranskih grupa trebalo bi da pošalju poruku Bajdenu da treba da povuče svoje trupe iz Sirije, saopštila je za Njuzvik sirijska misija pri UN.

Foto: Profimedia

Prisustvo američkih trupa u zemlji je nezakonito i neprihvatljivo, a destabilizujuća politika Vašingtona podriva bezbednost u regionu, kažu zvaničnici.

Kako podseća Njuzvik, Sirijske arapske oružane snage, koje podržavaju Iran i Rusija, i kurdske Sirijske demokratske snage, koje podržava koalicija predvođena SAD, vode odvojene borbe protiv ISIS-a.

Međutim, američke trupe u Siriji sve više su na udaru proiranskih grupa kako tenzije između Vašingtona i Teherana rastu od 2019. godine. Uzimajući u obzir rat između Izraela i Hamasa, kao i intenzivne vazdušne napade kao odgovor na napade američkih trupa, sirijska misija je upozorila da bi „trenutni razvoj događaja u regionu trebalo da posluži kao prilika za SAD da ispravi pogrešnu politiku koja je služila za podrivanje bezbednosti i stabilnosti u Siriji i čitavom regionu u celini“.

Pogledajte više