ZALUŽNI SMENJEN ZBOG SUKOBA SA PENTAGONOM? "Politiko" tvrdi su Ukrajinci ostali gluvi na sugestije Amerike

Novosti online 10. 02. 2024. u 18:39

AMERIČKI generali su skovali plan za izlazak ukrajinskih trupa na Azovsko more, ali je on odbačen posle četiri dana borbi, navodi Politiko.

Foto: Profimedia/Ilustracija

General Valerij Zalužni, glavni komandant ukrajinskih snaga, smenjen je uoči druge godišnjice početka ruske invazije (24. februar) delom i zbog toga što se sukobio s Pentagonom oko stavova kako bi trebalo da se prošlog leta sprovede ukrajinska ofanziva, objavio je portal Politiko pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je u četvrtak potvrdio da je smenio Zalužnog, posle višednevnih spekulacija o sukobu između civilnih i vojnih vlasti u Kijevu.

Upozorenje SBU

Smena Zalužnog je usledila uprkos upozorenju Sigurnosne službe Ukrajine (SBU) da bi ona mogla da bude okidač za nemire i pobunu. Na njegovo mesto je postavljen general Aleksandr Sirski, komandant kopnenih snaga Ukrajine. Sjedinjene Države, najveći saveznik Kijeva, zvanično nisu ni podržale smenu Zalužnog niti su joj se protivile:

- Nećemo se mešati u unutrašnje pitanje Ukrajine - rekao je Džejk Saliven, savetnik za nacionalnu bezbednost.

Foto: Profimedia/Ilustracija/liveuamap/Mіnіsterstvo oboroni Ukraїni

Aleksandr Sirski

Međutim, nezvanično, Zalužni je zapravo glavni krivac za ukrajinsko neslaganje s Pentagonom u vezi s dugonajavljivanom ofanzivom, potvrdio je izvor portala Politiko. Američki i britanski generali pomogli su u planiranju velike ofanzive Ukrajine ka Azovskom moru, ali je Zalužni "odbacio plan nakon samo četiri dana brutalnih borbi" i opredelio se za taktiku koja je Ukrajincima bila bliža.

- Ukrajinci jednostavno nisu bili zainteresovani za američke savete pa su generalno zaključili da mi nemamo šta da im ponudimo u tom pogledu. Ostali su gluvi na sve sugestije Pentagona, navodeći da Amerikanci nemaju iskustva za ovu vrstu ratovanja - tvrdi taj izvor.

Američki generali su zahtevali da Ukrajina koncentriše snage u ofanzivi na izlazak na Azovsko more i preseče ruskim trupama kopnenu vezu s Krimom, čime bi se otežalo snabdevanje na poluostrvu, koje bi potom lakše moglo da se povrati.

Fijasko i gubici

Dok je Zalužni snosio najveći deo krivice za neuspeh ofanzive, Vašington se ustremio na pogrešnu osobu, jer je generala pokopao sam predsednik Zelenski, koji je imao poslednju reč o vojnim pitanjima, tvrdi Politiko i dodaje:

- Dugo najavljivana ukrajinska ofanziva doživela je fijasko uz zapanjujuće gubitke u ljudstvu i nije uspunila nijedan od svojih ciljeva.

Propast ofanzive je u prvi plan gurnula sukob Zelenskog i Zalužnog, a predsednik je osumnjičio generala da želi da se kandiduje za predsednika. Sirski je, na drugoj strani, "siguran", jer je etnički Rus i nema političke ambicije.

(Kurir)

BONUS VIDEO:

ZELENSKI NA LINIJI FRONTA: Predsednik Ukrajine posetio vojnike u Bahmutu

Pogledajte više