HAOS NA ULICAMA, POLICIJA ISPALILA SUZAVAC NA DEMONSTRANTE: Vlast U Senegalu pokušava da produži predsednikov mandat (FOTO)

Novosti online 05. 02. 2024. u 16:15

SENEGALSKA policija je ispalila suzavac na demonstrante koji su danas pokušavali da se okupe ispred senegalske nacionalne skupštine nezdovoljnim iznenadnom odukom predsednika države Mekija Sala da odloži izbore.

Foto: Tanjug

Dok su demonstranti uzvikivali parole, poslanici u zgradi senegalske nacionalne skupštine počeli su raspravu o predlogu zakona kojim bi se glasanje zakazano za 25. februar pomerilo na 25. avgust, što bi rezultiralo produženjem mandata predsednika Mekija Sala do imenovanja novog predsednika, prenosi Rojters.

Foto: Tanjug

 

Salova neočekivana najava odlaganja izbora obnarodovana u subotu uvela je ovu zapadnoafričku državu u neregularnu ustavnu situaciju koja preti da dodatno uruši ugled Senegala kao bastiona demokratije i stabilnosti u regionu u kojem su česti državni udari.

- Oni pokušavaju da produže predsednikov mandat, što je protivzakonito i nedozvoljeno, rekao je izveštaču Rojtersa jedan od demonstranata, dok je drugi rekao da je Senegal bio poznat kao zemlja sa snažnom demokratijom, ali da to više nije slučaj.

Foto: Tanjug

 

 - Jedina stvar koju želimo su pošteni izbori, rekao je on. Senegalske vlasti su od nedelje uveče privremeno ograničile pristup mobilnom internetu navodeći kao razlog suzbijanje poruka mržnje na društvenim mrežama i ugrožavanje javnog reda i mira. Nekoliko škola danas je poslalo kućama učenike pre završetka redovne nastave, a privatni televizijski kanal Valf saopštio je da mu je u nedelju oduzeta dozvola za rad.

BONUS VIDEO: OKRŠAJI NA JELISEJSKIM POLjIMA: Desetine uhapšenih u sukobima policije i demonstranata u Parizu

Pogledajte više