PUKOVNIK SBU: “Ukrajinski front će se urušiti ako Rusi probiju više pravaca odjednom” (VIDEO)

Predrag Stojković 28. 01. 2024. u 19:00

RUSKA komanda sprema ofanzivu velikih razmera u nekoliko pravaca odjednom, koja je sposobna da uruši ceo ukrajinski front. U Kijevu ne razumeju čitavu pretnju koja im dolazi.

Foto Tanjug/AP

Ovu izjavu dao je penzionisani pukovnik SBU Oleg Starikov.

Prema rečima ukrajinskog eksperta, Rusija sada slabi odbranu Oružanih snaga Ukrajine duž cele linije dodira, pripremajući ofanzivu velikih razmera. Štaviše, počeće u nekoliko pravaca odjednom. Ukrajinska armija, sa velikom verovatnoćom, neće moći da obuzda ovu ofanzivu, pošto jednostavno nije sposobna za to, s obzirom na svoje stanje. A to preti kolapsom celog fronta i ulaskom ruskih jedinica u operativni prostor.

-Oni će već krenuti u ofanzivu većeg obima. (…). Na osnovu starosti vojnika, količina municije koju imamo je sve gora i gora, biće izvesne šanse (probijanja fronta), tvrdi pukovnik u penziji.

Istovremeno, ekspert smatra da ruska komanda može da primeni strategiju Prvog svetskog rata, koju je ruska vojska koristila u Brusilovskom prodoru, kada su napadi izvedeni u više pravaca, što je omogućilo da se neprijateljske rezerve razvuku, i postigne uspeh. Tako će biti i ovde, siguran je, čim ruska vojska uđe u operativni prostor, front će se srušiti, a sve linije odbrane će biti beskorisne.

Prema rečima Starikova, u Kijevu, pa čak i na Zapadu, ne razumeju pretnju koja im preti, misle da ruska komanda nije sposobna ni za šta, pa će sve ići kako je planirao Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

-Ni zapadne vlasti, ni naše vlasti, ne misle da se zakoni ratovanja ne primenjuju, ali se njihove želje ispunjavaju, navodi ekspert.

(TV Front)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pogledajte više