ZELENSKI O OBARANJU RUSKOG ILJUŠINA IL-76: Ukrajina će insistirati na međunarodnoj istrazi

Predrag Stojković 25. 01. 2024. u 00:22

UKRAJINA će insistirati na međunarodnoj istrazi obaranja ruskog aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti Ruske Federacije, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Foto Tanjug/AP

On je rekao da je pozvao ministra odbrane Rustema Umerova, vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, načelnika Generalštaba Oružanih snaga Sergeja Šaptalu, načelnika Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane (GUR) Kirila Budanova i načelnika Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Vasilija Maljuka da dostave izveštaj o situaciji pada aviona i razmeni ratnih zarobljenika.

-Očigledno je da se Rusi igraju sa životima ukrajinskih zatvorenika, sa osećanjima njihovih rođaka i sa emocijama našeg društva. Neophodno je utvrditi sve precizne činjenice. Koliko je to moguće, s obzirom na to da se obaranje aviona dogodilo na ruskoj teritoriji,van naše kontrole, istakao je Zelenski u večerašnjem video obraćanju, prenosi Ukrinform.

Zelenski je naglasio da je GUR angažovan na otkrivanju sudbine svih zatvorenika, a SBU istražuje sve okolnosti.

-Zadužio sam ministra spoljnih poslova Ukrajine da obavesti partnere o podacima koji su dostupni u Ukrajini. Naša država će insistirati na međunarodnoj istrazi, poručio je Zelenski.

Kako su preneli ruski mediji, danas se u Belgorodskoj oblasti srušio avion Il-76, koji se koristi za transport vojne tehnike i desantnih snaga.

Izvori u Oružanim snagama Ukrajine su naveli da je ova letelica nosila rakete za PVO sistem S-300, koje se koriste za masovno granatiranje Harkovske oblasti i drugih pograničnih regiona Ukrajine.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije tvrdi da je avion navodno „prevozio 65 zarobljenih ukrajinskih vojnika“, kao i šest članova posade i tri pratioca.

Predstavnik Glavne obaveštajne uprave Andrij Jusov rekao je da je razmena zarobljenika između Rusije i Ukrajine trebalo da se održi 24. januara.

Prema rečima predstavnika GUR-a, proverava se informacija koju je objavila ruska strana da bi u avionu Il-76 koji se srušio u Belgorodskoj oblasti mogli biti ratni zarobljenici.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pogledajte više