ZELENSKI O SKUPU U DAVOSU: Ukrajinske inicijative postepeno postaju globalne inicijative

Tanjug

14. 01. 2024. u 21:15

UKRAJINSKI predsednik Volodimir Zelenski izjavio je večeras da ruske vlasti pokušavaju da nasiljem i terorom nametnu svetski poredak bez pravila i bezbednosnih garancija, ali da ukrajinske diplomatske inicijative postepeno postaju globalne inicijative.

Foto Tanjug/AP

-Njihovo samopouzdanje, samopouzdanje ubica, sada svi zajedno smanjujemo. Svaki sastanak je zarad normalnog međunarodnog prava. Ukrajina stalno proširuje diplomatske aktivnosti na nove regione i države. Ukrajinske inicijative postepeno postaju globalne inicijative, istakao je Zelenski.

On je ocenio da Ukrajina ima dovoljno potencijala da prođe "ovaj težak ratni put".

-Imamo potencijal da ujedinimo svet. Imamo potencijal da pobedimo. Glavna stvar je verovati u svoju snagu. Verovati u Ukrajinu. Zahvalan sam svima koji su uz Ukrajinu i u Ukrajini. Zahvalan sam svima koji se bore i rade i pomažu da Ukrajina živi, poručio je predsednik.

On je podsetio da je danas na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu održan sastanak savetnika za nacionalnu bezbednost lidera država u vezi sa Formulom mira.

-Ovo je već četvrti ovakav susret i izuzetno je važno da svaki od njih okupi što više učesnika. Sada je predstavljeno više od 80 zemalja i međunarodnih organizacija. Tu su bili ne samo naši uobičajeni partneri u Evropi i Severnoj Americi, već i u zemljama Latinske Amerike, Afrike, Azije, Okeanije, rekao je Zelenski.

On je poručio da je zahvalan svakom lideru i svakoj zemlji koja učestvuje u zajedničkom radu na bezbednosnim garancijama i svojim učešćem potvrđuje da se svetski poredak zasnovan na pravilima mora obnoviti "bez izuzetka".

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pogledajte više