VESTI IZ NEMAČKE SVE VIŠE LIČE NA ONE SA FRONTA... Država pred potpunim kolapsom, četiri istovremena štrajka okrenula sve naglavačke

Srna

09. 01. 2024. u 13:33

ČETIRI istovremena velika štrajka prete da parališu celu Nemačku, a bavarski ministar ekonomije Hubert Ivanger poručuje da zemlju vode ljudi "koji ne razlikuju svinju od krave".

Foto: Tanjug/AP

Protest poljoprivrednika, koji je zahvatio Nemačku, sada podržavaju i vozači kamiona, radnici u restoranima i železničari.

Hiljade traktora pojavile su se na nemačkim auto-putevima. Nemački farmeri započeli su drugi talas protesta protiv mera fiskalne štednje koje je usvojila vlada Olafa Šolca.

U roku od nekoliko sati saobraćaj je u mnogim delovima zemlje bio paralizovan, a medijski izveštaji počeli su sve više da liče na izveštaje sa fronta:

"Pet i po hiljada traktora kreće iz različitih pravaca ka Minhenu", "Kotbus će uskoro biti odsečen od spoljnog sveta", "Granica sa Češkom je zatvorena"...

Glavni farmerski zahtev jeste vraćanje državnih subvencija za dizel-gorivo za poljoprivredu, koje je Vlada ukinula da bi sačuvala budžet. Bez subvencija, poljoprivredna proizvodnja u Nemačkoj postaje neisplativa i mnoga gazdinstva rizikuju da jednostavno bankrotiraju.

Njihov glavni slogan je: "Nema farmera, nema hleba"!

Istovremeno, kamiondžije su ogorčene zbog nedavnog povećanja putarina, mali proizvođači pate od poskupljenja energenata i komponenti, ugostiteljski radnici gube mušterije i profit zbog povećanja PDV-a od Nove godine, prenose "Fakti", pozivajući se na nemačke medije.

Farmeri su podršku dobili i od bavarskog premijera Markusa Zedera koji je zatražio ostavku kancelara Šolca i nove izbore.

Foto: Printskrin/Iks

I nemačko pravosuđe smatra da farmeri imaju puno pravo na blokade auto-puteva. Naložilo im je jedino da propuštaju kola hitne pomoći, vatrogasce i druge službe.

Nepopularna Šolcova vlada je decembru napravila ustupke, delimično ublaživši odluku o ukidanju subvencija. Ali farmeri žele da im se vrati sve što im je oduzeto.

Delimični ustupci za nas znače samo odgođenu smrt - poručio je predsednik Udruženja nemačkih farmera Joahim Rukvid.

Aleksandar Dobrint, predsednik poslaničke grupe demohrišćana u Bundestagu, smatra da je nemačka vlada uvela zemlju u haos.

- Živimo u polarizaciji kakva decenijama nije viđena u ovoj zemlji. Vlast je uništila naš privredni rast, izazvala energetsku krizu, a nije rešila migracionu. Sve to dovodi do straha u društvu, raspirivanja strasti i protesta - zaključuje Dobrint.

BONUS VIDEO: "JEDINO MESTO GDE SE MOŽEMO OPUSTITI": Porodice u Gazi predah od rata traže na morskoj obali

Pogledajte više