HOĆE LI NEMAČKA BITI BLOKIRANA DANAS? Poljoprivrednici izlaze na ulice, bezbednosne službe u strahu od radikalizacije bunta

Novosti online 08. 01. 2024. u 00:29

NA drumovima Nemačke će u ponedeljak ujutru biti, kako je najavljeno, na hiljade traktora i poljoprivrednika, a čak i državne službe zbog toga izražavaju zabrinutost i ovaj protest nazivaju najvećim u posleratnoj istoriji.

Foto: EPA

Strahuje se da od ranog jutra gotovo neće biti dela države koji će normalno funkcionisati. Paori su otpočeli blokade zbog najavljenih rezova u nemačkom budžetu za poljoprivrednike. Tom odlukom vlade koja je donesena nakon što je Ustavni sud zabranio Saveznoj vladi da se zadužuje, nastala je "rupa" od 17 milijardi evra za brojne subvencije, piše "Blic".

- Situacija je dovoljno bila teška, a porezi na poljoprivredni dizel i vozila bili su poslednja kap koja je prelila čašu. Poslednjih godina samo smo postali robovi birokratije - poručio je poljoprivrednik i vođa sastanka Robert Ilihman.

Zabrinute i bezbednosne službe

Zbog moguće eskalacije ovih protesta poljoprivrednika i njihove radikalizacije zabrinute su i bezbednosne službe.

- Ovo je opasno, trenutno smo zabrinuti da će protesti zaživeti sami po sebi. Biće veoma masovni danas, verovatno najveći protest u posleratnoj istoriji - istakao je službenik državne bezbednosti "Bild".

Foto: EPA

Staće skoro cela Nemačka

Danas se gotovo u celoj Nemačkoj očekuje pravi saobraćajni kolaps, pogotovo jer će biti blokirani auto-putevi širom zemlje. Policija i vlasti očekuju ozbiljne prekide u saobraćaju. Ministarstvo saobraćaja Brandenburga, na primer, strahuje od poremećaja u isporuci robe. "Bild" je podelio mapu sa gradovima i auto-putevima čije se blokade usled protesta poljoprivrednika najavljuju, a spisak je dugačak.

Iako je vlada semafora u Berlinu već u velikoj meri poništila svoje planirane rezove u poljoprivrednom sektoru, farmeri nisu zadovoljni. Samo u Saksoniji, poljoprivrednici koji protestuju žele da zatvore oko 95 odsto svih auto-puteva. Okupljanje nezadovoljnih paora počelo je još večeras u Berlinu, Emslandu, Saksoniji. Na nekim snimcima, vidi se kako policija pokušava da vozilima blokira put traktora, ali ovi skreću sa puta, i točkovima prečnika skoro dva metra lako preko njiva i kanala zaobilaze policijske blokade.

Foto: EPA

Protesti "tinjali" prošle nedelje

Podsećamo, grupa poljoprivrednika je svojim vozilima u četvrtak prošle nedelje posle podne blokirala pristanište trajekta u Šluetsielu na Severnom moru, nakon čega se trajekt na kojem se nalazio savezni ministar privrede Habek (Zeleni) morao vratiti na ostrvo Halig Hoge na kojem je ministar proveo praznike.

BONUS VIDEO - "POLICIJA, RUKE NA LEĐA": Pogledajte veliku akciju hapšenja osumnjičenih za dojave o bombama

Pogledajte više