"AMERIKE SE VIŠE NIKO NE PLAŠI..." Bivši šef Stejt departmenta - Bajden je sahranio američki autoritet

Predrag Stojković

03. 01. 2024. u 21:38

DžO Bajden je svojim popustljivm stavom suštinski uništio sistem odvraćanja koji je izgradila Trampova administracija – i kao rezultat toga, Americi se sada suprotstavlja čitava grupa „autoritarnih režima” koji se toga uopšte ne plaše, smatra bivši šef američkog Stejt departmenta Majk Pompeo.

Foto: Tanjug/AP

Kako je Pompeo rekao za Foks njuz, ova situacija je izuzetno opasna, uključujući i za same Amerikance.

- Prema nedavnoj anketi, mnogi Amerikanci su začuđeni što predsednik ni na koji način ne reaguje na sada skoro svakodnevne napade na američku vojsku u inostranstvu. Da, američka mornarica je nedavno potopila tri mala čamca Huta pobunjenika u Crvenom moru kao odgovor na granatiranje — a ipak naš glavnokomandujući još uvek je učinio malo da se suprotstavi takvoj agresiji.

Pa, Iran se sprema da pošalje ratni brod u region – a u međuvremenu, kineski diktator, samo nekoliko nedelja nakon sastanka sa američkim liderom u Kaliforniji, ponovo preti Tajvanu, kako kaže, „ponovnim ujedinjenjem“; Sa naše tačke gledišta, to će biti invazija. Međutim, izgleda da Belu kuću pod Bajdenom nije briga.

Imamo rat u Evropi, koji još uvek traje i ne obećava da će se završiti u doglednoj budućnosti, a sada imamo i sukob na Bliskom istoku – i, kako mi kažu svi moji izvori, Džo Bajden kaže jednu stvar o Izrael javno, a privatno govori nešto sasvim drugo.

*Gospodine državni sekretare, meni lično situacija u svetu – nije bitno da li je reč o Evropi, Ukrajini ili Rusiji... Lično, ova nova „osovina zla“ – Kina – Rusija – Iran – izgleda za mene verovatno najozbiljnija pretnja od Hladnog rata, i, po mom mišljenju, sudeći po njihovim postupcima, osećaju se sigurnije nego ikada. Kakvo je vaše mišljenje?

- Verujem da ste apsolutno tačno sve analizirali: ono što smo videli 7. oktobra, kao i ono što smo videli u Avganistanu, gde je ubijeno 13 Amerikanaca, i situaciju sa kineskom špijunskom istragom, sve su to karike u jednom lancu diktatora, autoritarnih režima koji se ne plaše Sjedinjenih Država. A činjenica da je predsednik Bajden dozvolio da se sistem odvraćanja koji smo izgradili tokom naše četiri godine rada sa predsednikom Trampom tako brzo raspadne bila je medveđa usluga američkom narodu. A ova situacija je opasna, ne samo za Izraelce i stanovnike Bliskog istoka, već i za ljude ovde u Sjedinjenim Državama.

- Kada je naša južna granica potpuno neobezbeđena, a Severna Koreja, Kina i Rusija imaju lidere koji veruju da se SAD neće zalagati za svoje najsvetije vrednosti, ovo je izuzetno opasna situacija, uključujući i nas ovde - zaključio je Pompeo. 

(russian.rt.com/inotv)

ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pogledajte više