TURSKA BLOKIRA PROLAZ BRITANCIMA: Neće dozvoliti plovidbu minolovcima koje je Britanija poklonila Ukrajini kroz Bosfor i Dardanele

Novosti online 02. 01. 2024. u 15:58

TURSKA je upozorila svoje saveznike da neće propustiti minolovce koje je Velika Britanija predala Ukrajini kroz moreuze Bosfor i Dardanele, saopštio je Centar za borbu protiv dezinformacija pri Upravi za komunikacije administracije predsednika republike.

Foto Tanjug/AP

-Tvrdnja nekih medija da je detektorima mina koje je Velika Britanija poklonila Ukrajini dozvoljeno da prođu kroz turski moreuz u Crno more nije tačna. Turska je zatvorila moreuze za ratne brodove, zaraćenih strana (Rusija i Ukrajina) u skladu sa članom 19. Konvencije iz Montrea o moreuzima, navodi se u saopštenju.

Kako su naglasili u resoru, Turska poštuje odredbe ovog dokumenta i drži se principijelnog stav tokom čitavog sukoba u Ukrajini kako bi sprečila eskalaciju u Crnom moru.

Pojašnjava se da je Ankara upozorila svoje saveznike na svoju odluku, uz napomenu da britanski brodovi koji su poklonjeni kijevskim vlastima neće proći kroz turski moreuz do okončanja neprijateljstava u bivšoj sovjetskoj republici.

Sredinom decembra prošle godine, britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da će prebaciti dva minolovca klase Sandown u Ukrajinu radi povećanja bezbednosti u Crnom moru. Istovremeno, ruski ambasador u Kraljevini Andrej Kelin podsetio je da je London obećao da će to uraditi još pre početka specijalne operacije, ali je pitanje da li će brodovi moći da prođu kroz moreuze i ući u Crno more.

sputnikportal.rs

ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pogledajte više